На Кам’янщині – екологічне лихо: каналізаційні стоки зливають прямо в Тясмин

10 Червня 2015 09:35

64433+У Кам’янсьокму районі одна з приток Дніпра – на порозі екологічної катастрофи. У річку Тясмин з районних очисних споруд вже 15 років зливають стоки. За цей час повноводна артерія замулилась, тут постійно гине риба, а на берегах перестали селитися навіть птахи.

Жителі навколишніх сіл вже навіть худобу не водять до водопою. Настільки річка брудна. Розповідають: раніше каналізаційні стоки скидали час від часу. Та ось уже чотири роки очисні споруди сусідньої Кам’янки зливають їх прямим потоком.

“От сюди подивіться. Воно дно видно. Це там, де не витікає, там чисто на ту сторону. А де витікає – вже пішла мутна вода. З отакими кізяками”, – показує житель села Ревівка Володимир Корецький.

Вже не перший рік місцеві мешканці пишуть скарги та листи в різноманітні інстанції. Та від чиновників тільки відписки.

“Екологи пишуть, дають відповідь, що на даний час вони не можуть провести перевірку, до кінця червня накладено мораторій”, – розповідає землевпорядник села Ревівка Олександр Матрос.

Виною всьому – несправне обладнання Кам’янських очисних споруд. Директор визнає: через шкідливі викиди підприємство вже не раз штрафували. А от грошей на ремонт за 15 останніх років так ніхто і не виділив.

“Їм уже 50 років! Для того, щоб вони працювали, оці очисні, треба виділить кошти і зробить капітальний ремонт. Крім того, що передбачають, обіцають, на превеликий жаль, на сьогоднішній день копійки ніхто не дав”, – каже директор очисних споруд Кам’янки Володимир Висоцький.

Районні чиновники тільки розводять руками. На реконструкцію споруд потрібно близько 5 мільйонів гривень, на очищення річки – ще 10. Таку суму може виділити хіба держава.

“Це що ми можемо робити?! Ми виділили 100 тисяч на оновлення проекту. Тому що ті кошториси, які робили в 11 році – застаріли. Відповідно, ціни помінялися”, – каже голова Кам’янської районної ради Сергій Морозов.

Така проектна документація готується районною радою вже втретє. Якщо ремонт очисних і цього року не увійде до державної програми “Чисте Дніпро”, наступного знову доведеться виділяти гроші вже на нову документацію. А до тих пір Тясмин захлинатиметься в нечистотах.

Відеосюжет можна переглянути ТУТ.

Джерело: Подробиці