Черкаські рятувальники нагадують, що літо може бути небезпечним

26 Червня 2015 10:30
khersonci.com.ua

khersonci.com.ua

Із початку року в області сталася 471 пожежа, внаслідок яких загинуло 35 людей, 23 особи були травмовані, 15 осіб вдалося врятувати. Для когось це просто цифри, а у когось обірвалось життя…

За інформацією ДСНС України в Черкаській області, 20 червня у день в селі Боровиця на території приватного домоволодіння на вулиці Жовтневої революції виникла пожежа в сіннику. Господарі, пораючись по господарству, побачили густий дим що виходив із сараю. До прибуття вогнеборців люди намагалися власними силами ліквідувати займання, проте, зрозумівши, що самим їм не впоратися викликали рятувальників. Пожежу було ліквідовано силами місцевої пожежної команди із села Медведівка. Також рятувальникам вдалося запобігти поширенню вогню на поруч розташовані споруди.
Як з’ясувалося, пожежа сталася через пустощі з вогнем 8-річного сина господарів, який знайшовши сірники та граючись ними підпалив солому. У результаті пожежі вогнем знищено грубі корми та дошки.

Пожежі, що виникають через дитячі пустощі трапляються досить часто. Батьки в жодному разі не повинні давати дітям гратися сірниками. Нерідко діти бавляться запальничками у той час, коли батьки перебувають у нетверезому стані та не слідкують за ними. Перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння ви не можете контролювати ні дії дітей, ні власні дії у тому числі.

Улітку через спеку в лісових масивах області встановлено 5 рівень пожежної небезпеки, що говорить про те, що зараз утриматись від подорожі, не кажучи вже про користування там вогнем. Але, зрозуміло, що багатьох людей від запланованого відпочинку не втримає ніяка засторога. Тому, якщо ж ви все-таки вирішили іти в ліс ви можете озброїтесь знаннями, які почерпнете із книг чи електронних ресурсів.

Щоб не збільшити цифр статистики, і не нашкодити собі і довкіллю все-таки постарайтесь запам’ятати елементарні правила.
Не можна:
-розводити багаття у лісі;
-випалювати траву та інші рослинні рештки на земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу;
– залишати вогнище без нагляду;
Перед відходом з лісу багаття повинно бути ретельно засипане землею, або залите водою до повного припинення тління.
Ще одна із принад літа – відпочинок коло водойм. Тепле сонечко, гарячий пісок так і манять нас до води. Дуже добре, якщо ви вмієте плавати, але це ще не гарантія того, що з вами не може трапитись якогось лиха.

З початку року на водних об’єктах Черкаської області зареєстровано 19 пригод, внаслідок яких 13 осіб (з яких 1 дитина) загинули, 35 осіб ( з яких 4 дитини) були врятовані.

Так, наприклад, 15 червня увечері до чорнобаївських рятувальників від чергового райвідділу МВС надійшло повідомлення про те, що у селі Москаленки у річці Дніпро під час купання потонув 49-річний чоловік.
Як стало відомо, того дня група людей відпочивала на березі біля води. Вирішивши освіжитися, чоловік пішов до води. А вже через деякий час друзі з берега побачили, як той почав тонути. Їм вдалось знайти та підняти його з води на берег, проте повернути до життя товариша вони не змогли.
Хіба це не привід задуматись над тим, як попередити такі ситуації, адже людина могла залишитись живою?

Головне правило, не варто брати із собою до річки алкоголь. Цей міцний напій – найчастіший винуватець усіх бід. Понад 70% випадків загибелі людей трапляється по причині алкогольного сп’яніння. На тверезу голову ви зможете швидше зорієнтуватись у непередбачуваній ситуації та знайти шлях вирішення неочікуваної проблеми.

А для того, щоб попередити різні неприємності, пам’ятайте головні правила поводження на воді:
– Перш за все купатись потрібно тільки у спеціально відведених та обладнаних для цього місцях, не таємниця, що 90 % трагедій сталися на водоймах, де не було спеціально облаштованого для відпочиваючих місця, не кажучи вже про буйки, рятувальні, пости.
-Пірнати можна лише там, де є для цього достатня глибина, прозора вода, рівне дно.
-Не залишайте дітей без нагляду.
-Не пірнайте у воду після тривалого перебування на сонці.

Днями в Черкасах рятувальниками міської комунальної служби вдалося врятувати життя двох чоловіків. В одному випадку чоловіка, до речі гарного плавця, у воді схопила судома і він ледве втримався, поки йому надали допомогу. В іншому чоловік потонув та перебував у стані клінічної смерті, аж поки рятувальникам вдалось повернути його до життя. Зараз постраждалий знаходиться у лікарні, за словами медиків його життю нічого не загрожує…