Сьогодні річниця нищівного розгрому українцями армії московитів

28 Червня 2015 20:00
Худ. Артур Орльонов. Конотопська битва

Худ. Артур Орльонов. Конотопська битва

28-29 червня 1659 року гетьман Іван Виговський одержав перемогу під Конотопом. Це стало одним із ключових епізодів російсько-української війни 1658–1659 років.

21 квітня 1659 р. москалі під орудою Михайла Трубецького (Мстиславського різника) розпочали облогу Конотопа, в якому 70 днів оборонялись козаки на чолі з полковником Г. Гуляницьким.

27 червня 1659 р. на допомогу місту прийшов Іван Виговський з військом Ахмет-Гірея, а 28 червня відбулась знаменита Конотопська битва (інша назва — Соснівська битва), в якій українська армія вщент розгромила армію московитів.

Болотиста місцевість поставила московитську кінноту й артилерію в складне становище. Два тилові удари: один завдали ординці з засідки в урочищі Пуста Торговиця, другий — І. Виговський із козаками в районі нинішнього села Шаповалівка, вирішили долю битви.

За короткий час полягло 20 чи 30 тисяч ворожого війська, взяли у полон понад півсотні московських князів і воєвод. Князя Семена Пожарського хан зарубав за матюки і хамську поведінку у відповідь на зауваження Ахмет-Гірея стосовно хибної тактики князя у битві, що призвела до поразки і численних втрат. До рук переможців потрапило безліч трофеїв, в тому числі великий прапор війська.

Поразка примусила Трубецького  зняти облогу Конотопа і ганебно тікати до Московщини. Цар наказав готувати Москву до облоги, а сам зібрався на Волгу…

Ганна Черкаська