Урядовці повинні працювати в інтересах власного народу, а не американського уряду, – Томенко

15 Липня 2015 13:59

tomenko11-303x200Під час виступу на засіданні Верховної Ради України народний депутат України Микола Томенко сказав, що здивований таким пафосом і великою радістю від того, що американська адміністрація високо похвалила низку українських міністрів, зокрема міністра економічного розвитку і торгівлі, міністра фінансів за активну роботу.

“Я так розумію, що ця активна робота проведена з лобіюванням інтересів американського бізнесу, американських інвесторів. Натомість існує низка фактів, які підтверджують, що саме ці міністерства здебільшого не являються захисниками національної економіки і національних інтересів”, – заявив Микола Томенко.

Як приклад, Микола Томенко привів історію з  тим, що Міністерство економічного розвитку та торгівлі підготувало пропозиції про виведення з об’єктів, що не підлягають приватизації  та готують до корпоратизації та можливої приватизації Чорнобильської АЕС, що викликало шок у представників Європейського банку реконструкції та розвитку і донорів, які сьогодні працюють. Подібна  ж ситуація сьогодні пов’язана  із гуманітарною сферою, із системою освіти. На сьогодні Міністерство економіки та Міністерство фінансів України фактично керують освітньою галуззю, оскільки при мовчазній згоді Міністерства освіти і науки України визначають кількість державного замовлення, особливо на ті професії, які очевидно сьогодні “пріоритетні”.

Зокрема, народний депутат України Микола Томенко сказав, що Лінгвістичний університет, який повинен забезпечити  фахівців з іноземних мов, майбутні кадри з іноземних мов, отримав акт державного замовлення всього на 23 магістри. Також відбулось суттєве скорочення замовлення фахівців галузі рибного господарства, лісового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування України. Хоча цілком очевидно, що і наші законопроекти і загальна логіка дій говорить про те, що саме в цих галузях потрібно збільшувати кількість  фахівців.

Отже, що мусимо налаштовувати українських міністрів на те, що для них важливішими мають бути зустрічі з власним народом, а не з американськими адміністраціями, наголосив Томенко. А якість їхньої роботи має оцінюватись тим, як вони працюють для української економіки, а не те, що вони зробили для уряду США.