Українські фестивалі цього літа: від участі у жнивах до сплаву Черемошем

16 Липня 2015 12:01

Літо в розпалі, українці психологічно навчилися жити з поправкою на фактор війни, тож не дивно, що відбувається ціла купа різного роду фестивалів. Чимало з них уже відгриміли, але й попереду, в липні-вересні, подій стільки, що вистачить на всіх охочих. Ми вирішили розповісти вам про найцікавіші.

Зовсім новий фестиваль, витриманий в особливо патріотичному музичному етнофроматі –  Bereziv – BanderFest. Він пройде в селі Вижній Березів Косівського району Івано-Франківщини 17-19 липня. Серед хедлайнерів фестивалю заявлено такі музичні гурти, як «Тартак», «Тінь Сонця», «Гуцул Каліпсо», «Веремій». Плюс катання на конях, майстер-класи, екскурсії (зокрема місцями, пов’язаними з УПА). Гості фестивалю зможуть жити в спеціальному наметовому містечку або в селі. Зібрані гроші, як обіцяють організатори, підуть на потреби українських бійців на Сході. Вартість вхідного квитка – 150 гривень, у фестиваля є сторінка на Facebook – https://www.facebook.com/berezivbanderfest?fref=nf.

thumbnail

Приблизно в той же час на протилежному кінці країни відбудеться фестиваль зовсім іншого характеру. Харківська область, неподалік міста Мерефа, біля села Павлівка, берег річки Мож. Фестиваль «Pavlovka» позиціонується як найбільший опен-ейр електронної музики, зокрема й експериментальної електронної музики. Основна й експериментальна сцени, купання, спорт, намети, ліс. Квитки – від 180 гривень. Подробиці на сайті http://pavlovka.com.ua/.

А «Черемош-Фест» біля села Верхній Ясенів Верховинського району Івано-Франківської області 24-26 липня орієнтований передусім на еко-туризм. Гори, берег Чорного Черемоша, автентична гуцульська музика (хоча й далеко не лише вона: у програмі є «Вій», «Zapaska», «Гуцул Каліпсо» та ін.), майстер-класи, сувеніри, підйоми в гори, сплав Черемошем, карпатські музеї, наметове містечко, садиби зеленого туризму. Цей фестиваль – один із найбільш націлених на активний відпочинок, зокрема й сімейного типу. Квитки – по 149 гривень. Сайт – http://www.cheremosh-fest.org/.

thumbnail (1)

Від 31 липня до 2 серпня в Луцьку пройде один із класичних та найбільш відомих українських фестивалів просто неба «Бандерштат». Ясна річ, відбуватиметься він під знаком останніх подій у нашій країні – революції та війни. На музичній сцені обіцяють виступи таких команд, як «ONUKA», «Тартак», «BRUTTO» (колишній «Ляпіс»), «Фіолет» та інші. Буде й літературна сцена, правда, поки що незрозуміло, хто на ній виступатиме, зараз відомо лише про Василя Шкляра. На «гутірковій сцені» відбудуться дискусії з Мустафою Найємом і Володимиром Парасюком. Окрім того – акустична сцена, спортивні ігри, йога, ярмарок із сувенірами. Фестиваль також славиться своїм послідовним табу на алкоголь і наркотичні речовини. Квитки 250 гривень. Сайт «Бандерштату»: http://bandershtat.org.ua/.

thumbnail (2)

Незвичний і потенційно цікавий фест очікується 5-9 серпня на Чернігівщині, на хуторі Обирок неподалік Батурина на березі річки Сейм. Фестиваль називається «Хліб своїми руками». На мистецькому хуторі гості й учасники з різних країн здобуватимуть такий досвід, як участь у справжніх автентичних жнивах, молотінні та випіканні хліба в руських печах. Етноформат стосується й одягу, і навіть відмови від пластикового посуду. Жити можна в наметі або в «хатах-хостелах». Квиток – 400 гривень до 1 серпня або 500 на місці, діти до 14 років – безкоштовно. Сайт – http://www.hlib.org.ua/

thumbnail (3)

7-9 серпня під Дніпропетровськом у парку відпочинку «Новоселиця» – фестиваль «СТОПУДІВКА TURBOta FEST». Хедлайнери солідні: «ВВ», Сергій Бабкін, «BRUTTO», «Табула раса», «Кімната Гретхен», «Гражданин Топинамбур»… Окрім головної музичної сцени на фестивалі буде ще пляжна музична сцена, театрально-поетична сцена, спортивний майданчик, відбудуться конкурси моделей та бодібілдінгу, майстер-класи, змагання рибалок. Квиток 300 гривень (з 1 серпня – 400). http://stopudivka.in.ua/

thumbnail (4)

Іще один український гранд-фестиваль – «ZaxidFest» у селі Родатичі, що практично в передмісті Львова. Відбуватиметься він 14-16 серпня. Тут буде одразу чотири музичні сцени – Головна, Рок-сцена, Інді-сцена й Нічна сцена. Відвідувачі зможуть почути міжнародних виконавців – від «Matisyahu» й «Everlast» до Ill Niño й Аліни Орлової. Українська програма також серйозна: «ВВ», «Бумбокс», «Dakhabrakha», «The Вйо», «Оркестр Че», «Крихітка», «Брати Гадюкіни», «Жадан та собаки»… Ціни на квитки відповідні: 870 гривень плюс 150 гривень абонемент у наметове містечко. Сайт фестивалю – http://zaxidfest.com/.

Після «Західфесту» цілком логічно виглядатиме «Схід-Рок». Проходить він, правда, не в Східній Україні, а в Центральній: у Тростянці Сумської області. Час – 22-23 серпня. Місце проведення – дуже колоритний Круглий двір XVIII століття, стилізований під фортецю. Відповідно до назви, фестиваль орієнтований головно на рок-музику. На «Схід-Року» мають виступити «ВВ», «BRUTTO», «The Hardkiss», «O.Torvald», «Madcraft», «Фіолет» та інші. Квитки – 295 гривень. Сайт: http://cxidpok.com/.

thumbnail (5)

23-30 серпня відбудеться «Коктебель Jazz Festival», головний джаз-фест країни, що після анексії Криму «емігрував» до Затоки Одеської області. Програма поки що перебуває на стадії формування, зате відомо, що в рамках «Коктебеля» пройде також фестиваль «Artishock», присвячений сучасним тенденціям кіно, мистецтва, літератури, фотографії, архітектури, скульптури, медіа-арту. Сайт: http://koktebel.info/.

thumbnail (6)

Вибір широкий і непоганий (хоча головний недолік – вельми одноманітний набір ключових музичних гуртів на більшості фестів; будуть іще й організаційні провали, та про них ми дізнаємося пізніше). Фестивалі явно залишаються насиченою і масовою формою українського культурного життя. Тож якщо ви хочете цього літа опинитися серед гурту веселих і цікавих людей, у гущі всіляких мистецьких подій з актуальною, класичною чи й експериментальною музикою навколо – долучайтесь і вибирайтеся: тепла пора року в наших широтах не безконечна!

Джерело: texty.org.ua