Томенко вимагатиме звіту про використання коштів на ЗСУ і “Європейський вал”

28 Липня 2015 15:44
izvestia.kharkov.ua

izvestia.kharkov.ua

В ефірі радіо «Ера FM», народний депутат України Микола Томенко, говорячи про ситуацію, що склалася з виконанням бюджету, звернув увагу на те, що існує, на перший погляд, парадоксальна, а нині вже трагічна ситуація, коли фінансування армії збільшують за рахунок коштів на освіту, охорону здоров’я, культуру тощо.

«Розуміючи сьогоднішню значимість фінансування армії, виникає питання: невже не можна знайти гроші на утримання армії з інших джерел? Скажімо, за рахунок повернення коштів з офшорів, викриття тіньових схем, оптимізації утримання органів державної влади тощо?», – зазначив Томенко.

Він зауважив, що є й інша проблема, пов’язана з тим, що сьогодні ледь не кожний фахівець в сфері національної безпеки і оборони переконує, що ті кошти, які витрачені владою на вже шосту хвилю мобілізації, перевищили кошти, які були необхідні для початку створення професійної армії. «А це дало би можливість забезпечити системні підготовлені Збройні сили України, а не витрачати кошти на кількамісячну підготовку офіцерів чи солдатів», – зауважив народний депутат.

Але найбільше, за його словами, дратує громадськість те, що доволі значні суми (як для бідної країни України) використовуються неефективно, а точніше сказати – у корупційний спосіб. «Велика кількість скандалів про зловживання коштами, виділеними на ЗСУ і на так званий «Європейський вал», який на практиці виявився, скоріше, не валом, а ровом, і де «відкати» сягають фантастичних сум, сьогодні потребують парламентського контролю», – зазначив політик.

Тому Микола Томенко сказав, що буде вимагати, щоб з початком відновлення роботи парламенту у вересні був заслуханий звіт про використання коштів на утримання Збройних сил України і на так званий проект «Європейський вал».