У Черкаському медколеджі готуватимуть спецфельдшерів для АТО

30 Липня 2015 10:57

65EB2C30-057B-4BC7-86BF-48824FF346B1_w640_r1_sУ Черкаському медичному коледжі поновлюють підготовку спеціальних фельдшерів для армії. Майбутніх студентів – і хлопців, і дівчат – відбирають із дев’ятикласників. Керівництво закладу зауважує, що до групи зараховуватимуть за результатами вступних іспитів і за станом здоров’я, інформує “Радіо Свобода”.

У Черкаському медичному коледжі спеціальних фельдшерів для армії готували ще за колишнього Радянського Союзу. За кілька років після здобуття Україною незалежності спеціальність закрили. Та зважаючи на військові дії на Донбасі з нового навчального року у закладі поновлюють підготовку спецфельдшерів для Збройних Сил.

14-річний Руслан Русенко весь дев’ятий клас готувався до вступу до медичного коледжу. Планував стати фельдшером і коли дізнався про відкриття вужчої спеціальності, із батьками вирішив подавати документи саме на неї.

«Хтось повинен іти на війну, як лікар. Зараз туди йдуть звичайні лікарі, а військові фельдшери – це спеціально підготовлені. Тому там такі, як я, потрібні. Я гадаю, що буде поглиблене навчання і фізична підготовка, мабуть», – говорить хлопець.

Для абітурієнтів важливі не лише результати вступних іспитів, а й стан здоров’я

Спецфельдшерів готуватимуть на базі дев’ятикласників. Навчання триватиме чотири роки, по закінченню яких випускники отримають диплом молодшого спеціаліста. Зараховуватимуть на фах не лише за результатами вступних іспитів, але й за станом здоров’я.

«Будуть окремі сформовані групи, у яких уже буде військова дисципліна, які приходитимуть у формі, які даватимуть рапорт, яких виховуватимуть як військових. Взагалі-то ми готуємо хлопців і раніше готували тільки хлопців, але якщо хтось забажає із дівчат – ми не заперечуємо. Але потрібно мати хороше здоров’я і те, чого зараз не роблять наші батьки – повинні бути всі щеплення. Бо різні умови. І це будуть ті діти, які виконуватимуть навантаження, які вимагає ця спеціальність», – говорить директор медичного коледжу Інна Губенко.

Готуватимуть спецфельдшерів спільно із пожежним інститутом

За роки перерви у підготовці фельдшерів для армії заклад втратив значну частину матеріально-технічної бази, необхідної для цієї спеціальності, продовжує директор. Тому медколедж співпрацюватиме з Черкаським інститутом пожежної безпеки.

«Вони мають медичну частину на 20 ліжок – це якраз є де відпрацьовувати вміння і навички. Вони мають прекрасну матеріально-технічну базу – тири, тренувальні майданчики. І головне – вони мають кадровий потенціал, який навчить не медицині, а дисциплінам, які на сьогодні вкрай необхідні. Натомість вони використовуватимуть нашу медичну базу», – говорить Інна Губенко.

У департаменті охорони здоров’я Черкаської ОДА також обіцяють надати матеріально-технічну базу для підготовки спецфельдшерів.

«У нас є заклад «Центр екстреної медичної допомоги», на його базі працює навчально-тренінговий центр, де проводили схожі навчання з надання першої медичної допомоги для бійців батальйону «Черкаси». Там є приміщення, є фахівці, є наочності. От всі ці ресурси будуть готові для того, щоб допомогти майбутнім студентам опанувати цей фах», – говорить прес-секретар департаменту Ірина Гришко.