Вулицю Леніна в Черкасах “розполовинили” між Небесною Сотнею і церковним святим

31 Липня 2015 17:30

7ef75853b5a36f0a535665d352ec3bb8Вулицю Леніна в Черкасах перейменують на честь Небесної Сотні. Щоправда, це наймення вулиця носитиме до середини – починаючи з перехрестя з вулицею Ільїною вона називатиметься вже на честь Святого Макарія. Таке рішення схвалили на громадських слуханнях 30 липня.

“З приводу Святомакаріївської вулиці було звернення Черкаської єпархії Московського патріархату, – сказав заступник міського голови Черкас Олександр Ільченко. – Святий Макарій жив, коли ще не було ні Київського, ні Московського патріархатів. Маю надію, що через короткий час в нас буде єдина помісна українська церква. І все це буде наше, українське, а не московське”.

Мощі Макарія Канівського перебувають у Черкасах. Це український православний релігійний діяч. Архімандрит Пінський, Овруцький, Переяславський.

Народився в м.Овручі на Волині на початку XVII століття в українській шляхетній родині. У 25 років постригся у ченці під ім’ям Макарія у монастирі Успення Пресвятої Богородиці в Овручі. Невдовзі став ієродияконом, потім — ієромонахом. Деякий час був ігуменом Куп’ятицького монастиря біля Пінська, в роках 1659–1660 був зведений в сан архімандрита і призначений настоятелем Овруцького монастиря. Згодом він був його настоятелем, але, коли обитель була розорена поляками, його перевели настоятелем в Канівський монастир. Макарій, за переказами, передбачив лиха, які спіткають цей монастир і місто: голод, польське і татарське нашестя. У вересні 1678 року місто Канів і монастир були розорені дотла, самого архімандрита стратили турки за відмову видати їм монастирські скарби. Його останки були знайдені серед безлічі трупів, що розкладалися, в розвалинах і були поховані в монастирській церкві. Під час перебудови церкви вони були знайдені знов і 13 (26) травня 1688 року урочисто перенесені до Переяслава. У 1942 році мощі були перенесені до Троїцької церкви Черкас, з 1965 року перебувають у храмі на честь Різдва Пресвятої Богородиці в Черкасах.