Через аварію на підстанції півЧеркас сиділо без води

7 Серпня 2015 14:00
vinnitsaok.com.ua

vinnitsaok.com.ua

Аварія на підстанції «Західна», що перебуває на балансі ПАТ «Черкасиобленерго», минулого вечора призвела до зникнення напруги на головній водопровідній насосній станції ІІІ-го підйому КП «Черкасиводоканал». Як результат – більша половина Черкас на півтори години залишилась без води, оскільки через відсутність електрики по трьом лініям від підстанції «Західна» на ГНС зупинилися працювати 3 із 4 насосних агрегатів. Тож тиск у черкаському водогоні впав до критичного рівня 0,3 кг/см3.

– Спочатку о 21 год. 12 хв. відключилися два насосні агрегати ВНС потужністю 400 кВт, що забезпечують місто водою, – повідомляє головний енергетик «Черкасиводоканалу» Сергій Бойко. – Будь-які оперативні дії з перемикання на трьох лініях підстанції «Західна» були заборонені диспетчером «Черкасиобленерго». Але о 21 год. 17 хв. ми оперативно увімкнули резервний насосний агрегат № 6, яким вдалося забезпечити мінімальний тиск у водогоні.

Пізніше, за інформацією головного енергетика «Водоканалу», було підготовлено схему електроживлення ще одного насосного агрегата з подальшим його включенням о 21 год. 52 хв.

– Далі від 4 лінії електропостачання станції «Західна» ми підключили ще один насосний агрегат і почали плавно піднімати тиск на місто. О 22-48 водопостачання міста було відновлено у штатному режимі, – говорить Сергій Бойко.

Директор «Водоканалу» Сергій Овчаренко зазначає, що така аварійна ситуація «Черкасиобленерго» є прямим порушенням умов гарантійного енергозабезпечення такого важливого об’єкту міста. Якби водоканалівці не спрацювали вчасно, підключивши резервні насосні агрегати, могла б трапитись потужна аварія на водогоні, що надовго обезводнила б усе місто. Втім, причини такої ситуації «Черкасиобленерго» не зазначають й досі.