Що дасть скасування трудових книжок в Україні (інфографіка)

10 Серпня 2015 15:29

Скасування трудових книжок, анонсоване міністром економічного розвитку і торгівлі Айварасом Абромавічусом, жваво обговорюють українці.

Трудова книжка — офіційний персональний документ, який містить записи про працевлаштування громадянина. Оформлюється при першому прийнятті на роботу, зберігається у відділі кадрів організації-роботодавця, містить особисті дані (прізвище, ім’я, по-батькові, дату та рік народження, освіту, професію та спеціальність. Усі зміни та будь-яка інформація про взаємовідносини з роботодавцем реєструються в трудовій книжці та засвідчуються підписом відповідального працівника відділу кадрів.

трудова книжка

 

Українська юридична спільнота сприйняла заяву міністра досить скептично.

За словами експертів, відмова від пережитків радянського минулого хоча і є справою благородною, але тільки тоді, коли є більш сучасні речі, які можуть їх замінити, пише uapress.info. Нині трудова книжка залишається основним документом про трудову діяльність працівника, замінити який поки що не вдасться.

На думку експертів робити гучну заяву про скасування трудових книжок було дещо передчасно. Так, генеральний директор Української федерації страхування, експерт “Реанімаційного пакету реформ” Галина Третьякова, заявила, що “перед анонсуванням уряд мав би ввести в роботу електронну систему, яка б містила інформацію про трудовий стаж громадян та передбачала можливість видачі відповідних довідок”.