Сьогодні 11 серпня: цікаво знати

11 Серпня 2015 12:03
фото Максима Хомченкова

фото Максима Хомченкова

У народі 11 серпня називають днем Калинника і підмічають, якщо на Калинника туман, буде гарний врожай на овес та ячмінь. За церковним календарем 11 серпня вшановують день пам’яті Василія та Феодора Печерських, ченців Києво–Печерського монастиря.

Жили вони у кінці 11 сторіччя і залишилися в історії як друзі, що допомагали одне одному спочатку позбутися спокуси до багатства, а потім, коли син Київського князя Святослава, князь Мстислав, захотів отримати у них відомості про захований скарб і кинув їх до в’язниці, то вони підтримували одне одного, дотримуючись обітниці мовчання. Там, у в’язниці, вони й померли мученицькою смертю, сталося це у 1098 році. Поховали їх у Ближніх (Антонієвих) печерах.

Також за церковним календарем 11 серпня вшановують преподобних Костянтина і Кузьму Косинських, мученицю діву Серафиму, мученицю Феодотію і трьох її дітей, мучеників Михаїла і Євстафія.

Іменинниками 11 серпня є:

Кузьма, Костянтин, Михайло, Богдана.

Чи знаєте ви, що:

Гроза в Єгипті буває усього один раз на 200 років. Блискавки приносять користь. У своєму “блискавичному” польоті вони встигають вихопити з повітря мільйони тонн азоту, “зв’язати” його і направити в землю. Це безкоштовне добриво збагачує ґрунт.

Самим “мертвим” водоймищем є не Мертве море, а озеро Смерті в Сицилії, на берегах якого відсутня рослинність, а будь-яку живу істоту в його воді чекає миттєва смерть. З дна озера б’ють два джерела сильно концентрованої кислоти, яка і отруює воду.

Кожен знає, що таке гірська хвороба: підйом на високі вершини супроводжується підвищенням кров’яного тиску. Єдине місце на земній кулі, де такої залежності не спостерігається – Північний Тянь-Шань. У жителів його гірських районів тиск нижчий, ніж у мешканців рівнин.

Кількість води, “законсервованої” в льодовиках земної кулі, в 50 разів менша, ніж вся маса океанських вод. Але якби льодовики розтанули, то рівень світового океану підвищився б на 800 метрів.