Актуальна мапа АТО станом на 12 серпня (карта, відео)

12 Серпня 2015 14:00

Хроніка подій на сході України за минулу добу за даними Інформаційно-аналітичного центру РНБО України.

На Луганському напрямку не припиняються ворожі обстріли українських позицій біля Станиці Луганської, Щастя та Кримського. Про це повідомив сьогодні на брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник  Андрій Лисенко. Бойовики ведуть вогонь з південного напрямку вздовж доріг місцевого значення. Слід відзначити, що противник продовжує застосовувати в темну пору доби важке озброєння – 120-мм міномети.

У західній частині Луганщини, на ділянці фронту від Новотошківського до Троїцького вчора було тихо.

Донецький напрямок. Зберігається неспокійна обстановка в районі Світлодарської дуги. Перестрілки між бойовиками та українськими військовими відбувалися як у темну пору доби, так і вдень. Близько 13 години відбулося пряме бойове зіткнення сил АТО з живою силою противника. Бойовики рухалися на наші позиції прямо по автотрасі Дебальцеве – Артемівськ. Після 20-хвилинного бою окупанти відійшли.

З іншого боку Світлодарського водосховища єдиною точкою напруження було селище Зайцеве Горлівської міськради. Бойові дії розгорнулися тільки після 22 години, коли противник почав обстріл українських військ зі 120-мм мінометів і стрілецької зброї. На захід від Горлівки противник обстріляв з мінометів наші позиції біля Новгородського.

Також, ворожа артилерія відпрацювала по українських військах, що обороняють с. Троїцьке у цьому ж районі. Слід відзначити, що 152-мм гаубиці НЗФ вели вогонь з Ясинуватої, тобто вздовж лінії фронту.

На західних околицях Донецька ситуація також загострюється. Вчорашня доба запам’яталася активною роботою ворожої бронетехніки (танків і БМП) біля Опитного, яка висунулася на передову в районі Донецького аеропорту. Також бойовики вперше за останні місяці застосували на цих рубежах реактивну артилерію. Ворожі «Гради», що теж розгорнуті у м. Ясинувата, обстріляли українські війська під Красногорівкою, яка знаходиться щонайменше за 25 км від місця пуску ракет.

Також противник тричі обстріляв з важкого озброєння українські блокпости біля с. Березове, що на виїзді з Донецька у бік Маріуполя. Підкреслюємо: на цій ділянці фронту в останні тижні було тихо.

Триває загострення бойової обстановки на Маріупольському напрямку. Епіцентр протистояння – українська лінія оборони від Богданівки до Старогнатівки. Важке озброєння з боку НЗФ на цій ділянці фронту застосовується систематично. Зокрема, між 1 та 3 годинами ночі противник провів 4 обстріли з реактивної артилерії, причому 1 з них – з потужної РСЗВ «Ураган». Вогонь зі 152-мм гаубиць НЗФ вівся як в темну, так і світлу пору доби. Також бойовики відкривали вогонь по силах АТО, що обороняють лівий берег Кальміуса у Чермалику. Артилерійсько-мінометний обстріл окупантів тривав півгодини і вівся з сел. Октябр.

Вчора в зоні АТО було зафіксовано 12 польотів ворожих безпілотників. Ще 1 БПЛА країни-агресора перетнув адміністративну межу між окупованим Кримом та Херсонською областю біля Чонгара.

За минулу добу внаслідок бойових дій 1 український військовослужбовець загинув, 3 – було поранено.

Ці втрати сили АТО понесли під Станицею Луганською і Старогнатівкою.

12-08