Хімзавод Фірташа лякає зривом осінньої посівної

12 Серпня 2015 10:00
novadoba.com.ua

novadoba.com.ua

Голова правління Черкаського “Азоту” Віталій Скляров через прес-службу підприємства заявив, що без пуску хімічних заводів групи OSTCHEM посівна кампанія цієї осіні може опинитися під загрозою.

“Ми працюємо з аграріями, з великими агрохолдингами. Ситуація з осінньою посівною складається катастрофічно. Без пуску підприємств групи OSTCHEM – Черкаського “Азоту” і “Рівнеазот” український АПК залишиться повністю без мінеральних добрив для проведення цьогорічної осінньої посівної, а в наступному році ми побачимо істотне зниження врожаю і дефіцит продовольства”, – сказав Скляров.

“Навіть у разі, якщо скасують мито для російських виробників, це не вирішить питання, тому що у них немає достатніх  обсягів. У Російській Федерації теж зараз почався посівний сезон і є обмеження на вивіз добрив. Крім того, у російських імпортерів в Україні немає адекватної інфраструктури для продажу добрив: достатньої кількості мінераловозів – залізничного транспорту, який оперативно доставить всі необхідні обсяги добрив, складів дистрибуції, необхідної техніки для внесення добрив”, – наголосив керівник “Азоту”.

Станом на сьогодні два з чотирьох підприємств групи OSTCHEM знаходяться в зоні АТО (ПАТ «Концерн Стирол», ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот»); їх робота була зупинена в першій половині 2014 року з метою безпеки.

У червні 2015 року, Черкаський “Азот” і “Рівнеазот” були зупинені через заборгованість за природній газ – сировинне джерело виробництва.