Між черкаським “Автомайданом” і Апеляційним судом області – справа в 1 мільйон доларів

17 Серпня 2015 11:36

1ba38b3b21915b33fffa6cc865cd8fb5Недобудову у стадії дуже віддаленої готовності може узріти кожен, хто раптом захоче побачити еквівалент 1 мільйона доларів. Саме цю суму державних коштів було витрачено Апеляційним судом Черкаської області на реконструкцію приміщення колишнього дитсадка по вул. Гоголя, 300, куди суд планував переселення.

Не вбачаючи еквіваленту витраченої суми стану реконструкції будівлі, черкаський «Автомайдан» підозрює у діях суду корупцію – і добивається покарання розтратника величезних бюджетних коштів.

Справа, яку (із подачі автомайданівців) розглядає Генпрокуратура, ускладнюється ще й тим, що наразі Апеляційний суд добивається компенсації витраченої на реконструкцію суми – оскільки уже освоює нове приміщення – колишнього готелю «Росава» – і недобудова стала йому не потрібна. Саме ця конфліктна ситуація і залишається предметом тривалих і важких перемовин між судом, будівельною компанією та міською владою, якій, як виявилось, і належить скандальне приміщення.

– Головним питанням сьогодні залишається, хто ж повинен повертати державі 5 мільйонів гривень та наскільки цільовим було їх використання?.. – констатує Роман Ганзевич, активіст Черкаського «Автомайдану», що спостерігає та веде контроль за процесом перемовин, черговий етап яких відбувся днями. – 10 років тому міська рада передала приміщення колишнього дитсадка із комунальної у державну власність – для потреб Апеляційного суду Черкаської області. Відразу потому рішення міськради було доповнено формулюванням про неможливість відчуження цього приміщення. Тож сьогодні однією зі сторін у переговорах є також міська влада, яка хоче повернути приміщення колишнього дитсадка, котре лише перебувало на балансі суду – але було і залишається власністю міської громади. Представники ж суду протягом 10 років не могли розібратися із правами власності на цю будівлю. Апеляційний суд навіть пробував укласти із будівельною компанією, що проводила реконструкцію, мирову угоду (оскаржену прокуратурою): ми вам – приміщення, а ви нам – гроші, вкладені нами у реконструкцію…Загалом, на проведення реконструкції приміщення дитсадка під адміністративне приміщення для суду із державного бюджету було витрачено біля 5 мільйонів гривень (на той час – еквівалент 1 мільйона доларів). Після цього приміщення стає суду більше непотрібним, оскільки у 2013 році Фондом держмайна йому було передано інше приміщення – колишнього готелю «Росава». Наступне, що робить суд – починає вимагати від будівельної компанії «Добробуд», яка проводила реконструкцію, повернути витрачені кошти. А місто починає вимагати від суду повернення приміщення колишнього дитсадка у власність громади…. Сьогодні напрацьовано кілька варіантів вирішення конфлікту, над якими працюють юристи, а, до того ж, днями має відбутися чергове судове засідання із приводу наших звинувачень апеляційного суду у корупційних діяннях. У будь-якому випадку, і черкаський і київський «Автомайдан» будуть добиватись, аби питання щодо цього приміщення було вирішено максимально прозоро і з користю для громади – і щоби дії людей, причетних до цієї «оборудки», отримали правову та моральну оцінку та гідну «винагороду» від держави – які б пости вони не займали на яких би островах не перебували зараз…