Пожежні інспектори пішли по школах – і вже знайшли порушення

20 Серпня 2015 11:52
ck.mns.gov.ua

ck.mns.gov.ua

Напередодні нового навчального року фахівці Управління ДСНС України у Черкаській області у складі спеціально створених комісій провели планові перевірки загальноосвітніх навчальних закладів області щодо дотриманням в них вимог пожежної та техногенної безпеки.

Загалом, в області вже перевірено 695 закладів освіти, 35 з яких у Черкасах.

Під час проведення перевірок з боку рятувальників основна увага була прикута до систем автоматичного виявлення пожеж, наявності первинних засобів пожежогасіння, комплектації протипожежним інвентарем пожежних щитів, а також наявності та стану утримання шляхів евакуації з шкільних приміщень. Значну увагу інспекторами було також приділено перевірці стану електричного господарства навчальних закладів. Не менш важливим моментом перевірок стала і справність внутрішнього протипожежного водогону, наявність безперешкодних під’їздів спецтехніки та оновлення планів евакуації.

В ході перевірок рятувальники не лише вивчали протипожежний стан об’єктів. Із усім педагогічним складом шкіл традиційно було проведено додатковий інструктаж щодо дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій, роз’яснені основні правила пожежної безпеки на робочому місці, а також перевірено наявність у педагогічних працівників засобів індивідуального захисту органів дихання.

ck.mns.gov.ua

ck.mns.gov.ua

На жаль, перевірки показали, що в більшості навчальних закладів ще достатньо порушень. Здебільш це стосується протипожежних заходів які вимагають капітальних витрат, як то вогнезахисна обробка дерев’яних конструкцій горищних приміщень або наявність справної автоматичної пожежної сигналізації. Проте є й такі порушення усунення яких не вимагає значних коштів, так були зафіксовані непоодинокі випадки встановлення на вікнах навчальних приміщень металевих грат та прокладання по горючим конструкціям електричної проводки.

Всі ці порушення суттєво збільшують ймовірність виникнення пожежі, а також можуть завадити рятувальним підрозділам ефективно виконувати завдання із ліквідації пожежі чи то евакуації та порятунку людей. Одне з найбільш частих порушень – відсутність або несправність системи пожежної сигналізації. За статистикою, це головний чинник, який сприяє неконтрольованому поширенню пожежі, а також її пізньому виявленню,

А те, що пожежі не така вже рідкість у навчальних закладах, свідчать і факти.

Достатньо пригадати пожежу, що сталася 28 липня у приміщенні черкаської школи № 12. На щастя, через відсутність у школі навчального процесу, вчасному виявленню пожежі та професійним діям співробітників ДСНС, вдалося швидко ліквідувати загорання та уникнути людських жертв і значних матеріальних втрат.

Важливість таких заходів розуміють не лише рятувальники, а й керівники шкіл, на яких покладається відповідальність за забезпечення пожежної безпеки, а відтак – і за життя та безпеку дітей. Тому, щоб навчальний процес розпочався безпечно та вчасно, за результатами перевірок було проведено аналіз протипожежного стану, а керівники закладів освіти отримали відповідні приписи, в яких не лише визначені порушення та недоліки а й терміни для їх усунення.