Голова Черкаської облради закликає вшанувати загиблих під Іловайськом

26 Серпня 2015 18:35

dfkf-1728x800_c1Голова Черкаської облради Валентина Коваленко закликала керівників і колективи підприємств, установ і закладів Черкащини у суботу 29 серпня вшанувати річницю подій під Іловайськом приспущенням державного прапору та сиреною.

Про це Коваленко написала в своєму фейсбуку.

“29 серпня по всій Україні планується проведення скорботних заходів у зв’язку із річницею запеклих боїв під Іловайськом. Цілком розділяю позицію ряду громадських організацій Черкащини (НВР “Правий сектор”, ГО “Білий молот” та ГО “Громадський блок пост”), активісти яких днями звернулись до мене як до голови обласної ради щодо вшанування героїв Іловайської трагедії.
Сьогодні я звернулась до освітян області під час обласної серпневої конференції працівників освіти та звертаюсь до усіх керівників й колективів підприємств, установ і закладів Черкащини вшанувати наших героїв приспущенням Державного Прапору та увімкненням звукового оповіщувача “Сирена”, – повідомила Коваленко.

Іловайський котел — епізод війни на сході України у другій половині серпня 2014 року, в ході якого розгорнулися запеклі бойові дії між українськими Збройними силами та підрозділами МВС з одного боку, та збройними формуванням невизнаної терористичної ДНР і російських окупаційних збройних сил — з іншого. Характер боїв визначався стратегічним значенням Іловайська, який розташовується в 25 км на схід від Донецька — перехід Іловайська під контроль Збройних сил України дозволив би завершити блокування терористів у Донецьку.

Українські військові увійшли в Іловайськ 18 серпня. Вони змогли взяти під свій контроль більшу частину міста, однак після введення регулярних російських військ 23-24 серпня і через дезертирство під тиском ворога окремих українських частин вже 28 серпня іловайське угрупування опинилося в оточенні.

29 серпня вночі російський президент Путін звернувся до бойовиків із закликом відкрити гуманітарний коридор для українських військових, що опинилися в оточенні. Терористи згодом заявили, що готові випустити бійців з оточення. 30 серпня о 10:00 українські військові організованими колонами почали рух з міста, однак колони підступно розстріляли, завдавши великих втрат українським військам. За даними Міністерства оборони, під Іловайськом загинуло близько 108 українських бійців, сотні бійців були поранені та були захоплені в полон…