Екологічне лихо: під Черкасами гниють десятки тонн риби

4 Вересня 2015 19:14

42+Екологічне лихо на Черкащині. В селі Леськи Черкаського району в одній із заток Дніпра вимерло все живе. Десятки тонн риби, раки та навіть птахи гниють на березі та на дні водойми.

“Окунь, судак, щука, короп, білий амур. Вся риба, навіть карась – і той не витримав. Нарахували 300 тисяч екземплярів. Це всієї риби повністю”, – розповідає головний інспектор “Черкасирибохорони” Роман Костюк.

На березі – картина ще більш жахлива. Мертві чайки, риба, раки в умовах спеки розкладаються і гниють. І все це на шістдесяти гектарах уздовж берега. Місцевих і відпочивальників сюди не пускають ось уже три дні. Щоб уникнути епідемії. Чергують переважно співробітники рибоохорони та громадські активісти.

“Вміст кисню у воді – 0.14%, при нормі – 4%. Це мінімально. Карантин у зв’язку з тим, що риба починає здихати, риба розкладається, місцеве населення починає розтягувати рибу годувати свиней”.

А ось така технічна вода тече з кранів у сусідньому з Леськами дачному кооперативі. Тамтешній водопровід отримує воду з одного із Дніпровських каналів. Там теж зацвіли водорості і загинула риба. Дачник Володимир Гаврилович скаржиться: це триває більше тижня.

“Спека почалася і водичка загнила. Чи не водичка, а загнив мул, який там роками осідав”.

Не чистили роками, та, схоже, і далі не мають наміру. У Черкаській обладміністрації про цю надзвичайну подію дізналися ще 1 вересня. І ось яких заходів вжили.

“Доповіли заступнику губернатора, він, в свою чергу, доповів голові, головою було прийнято рішення терміново зібрати і провести засідання, виїзне засідання регіональної комісії”, – каже директор Департаменту цивільного захисту та оборонної роботи черкаської обласної адміністрації Олександр Криворучко.

За результатами засідання чиновники виділили три машини негашеного вапна. Його засипають у воду, щоб зупинити цвітіння водорості. А ще – дві мотопомпи. Це на 6 кілометрів забрудненого узбережжя. Та й ті – без бензину.

“На бензин ми беремо з власної кишені. Вони повинні були все організувати, а вони не організовують нічого”.

А поки обласні чиновники радяться, берег і далі вкривається загиблою рибою. Тим часом та, якій вдалося вижити, самостійно намагається знайти кисень.

Відео – ТУТ.

Джерело: Подробиці