Умань: активісти змусили хасидів розібрати незаконне наметове містечко (фото)

8 Вересня 2015 15:45

Удар по Україні чи прояв гідності? В Умані напередодні святкування Рош-га-Шана містяни взялися зносити нелегальні намети на землі, яку захопив хасидський бізнесмен. Пояснюють вчинок так – наметове містечко працювало усі роки «під патронатом» губернатора Сергія Тулуба і власники плювали на українські закони та людей. Захопивши прибережну зону річки Уманки, вони створили на обох берегах огороджений анклав, майже зупинивши потік річки. Рік тому активісти зносили паркан і попереджували – питання має бути вирішене. Але пройшов рік і жодних зрушень – міська влада разом із хасидами протягом року не змогли знайти законного рішення проблеми. Громадські активісти ситуацію вирішили просто – прийшли із болгарками в руках та запронували своє вирішення проблеми, пише “Вечірня Умань”.

vch-uman.in.ua

vch-uman.in.ua

vch-uman.in.ua

vch-uman.in.ua

Питання про незаконне розташування наметового містечка на прибережній зоні річки Уманка вже 5 років допікає містянам. Сюди приїздили губернатори Черкащини, слухали скарги уманчан на грубу поведінку власників наметового містечка до людей і… нічого не змінювалося. Хасидський бізнесмен поступово зайняв прибережну смугу та все русло річки…. У прибережній зоні розмістив туалети та намети за метр від води і перекинув місток на другий берег – де в нього теж ділянка. Річка втручань не витримала – через зміну русла заросла очеретом.

Минулого року Володимир Гончарук разом з іншими активістами намагалися звільнити доступ до річки і з болгаркою в руках демонтували високий паркан.  Аби не зривати святкування Рош-га-Шана громадські активісти пішли назустріч хасидам та підписали з ними меморандум про те, що вони сплачують 200 тис. грн.. у місцевий бюджет та дають слово, що до 25 січня 2015 року узаконюють всю захоплену земельну ділянку.

Проте минув рік, а питання і досі не вирішене.

vch-uman.in.ua

vch-uman.in.ua

 ТАМ ДЕ НЕМАЄ ВЛАДИ, Є БОЛГАРКА

Цього року знову за тиждень до початку святкування Рош-га-Шану активісти із болгарками в руках взялися демонтовувати високий паркан навколо само захопленого берега. На цей раз  вони не лише знімали метало профіль, а й зрізали труби на яких тримався паркан. Прохід до річки звільнили.

– Ми рік сюди не приходили.  Все надіялися, що хасиди разом із владою знайдуть законне вирішення із ситуації. Робили запити. Нам давали відписки, що роботи ведуться. Але так ніхто нічого й не узаконив. Тому будемо звільняти незаконно зайняту прибережну зону річки самостійно, – коментує громадський активіст Сергій Алєксєєв. – Ми тут нічого варварськими методами не робимо. Акуратно все знімаємо і складаємо.  Тут повинен бути прохід до річки, щоб кожен містянин, в тому числі і паломники, могли підійти до неї.

vch-uman.in.ua

vch-uman.in.ua

Громадські активісти спокійно «зняли» паркан. А вже через декілька днів під пильним наглядом правоохоронців почали демонтувати незаконно встановлений намет. Хасиди заявляли, що активісти не мають права цього робити, бо на то потрібне рішення суду. Але це на активістів не вплинуло.

– Це земля громади міста. І якщо її захопили, ми повинні її звільнити. Крапка. – заявив Володимир Гончарук.

На місце конфлікту навіть навідався Посол Ізраїлю Еліав Бєлоцерковські.  Він таємно від журналістів  та громадських активістів зустрівся із власниками наметового містечка. Близько години вів з ними перемовини. Про що – невідомо. Після чого поїхав, так і не поспілкувавшись із громадою міста, яка демонтувала нелегальні намети.

Далі вирішувати конфлікт взявся в. о. міського голови Олександр Цебрій.

vch-uman.in.ua

vch-uman.in.ua

МОЯ ХАТА СКРАЮ – НІЧОГО НЕ ЗНАЮ

Напередодні відбувалося засідання громадської ради при Уманській міській раді. Тоді представник Уманської єврейської асоціації Геннадій Білорицький  заявляв, що протягом року вони намагалися вирішити дане питання, проте наткнулися на бездіяльність місцевої влади.  За його словами, в 2015 році представники наметового містечка офіційно звернулися до місцевої влади та запропонували шляхи вирішення конфлікту. Проте відповіді досі не отримали.

Відповідальна за врегулювання конфлікту щодо наметового містечка заступник міського голови Людмила Кирилюк дивується таким заявам представників Уманської єврейської асоціації. Вона стверджує, що відповіді на всі листи надавали.

– Ми вже із січня почали проводити перші робочі наради стосовно даного наметового містечка. Більше того у лютому це питання піднімали на рівні посла Ізраїлю, – розповідає Людмила Кирилюк. – До нас представники Уманської єврейської асоціації зверталися, і ми давали їм всі відповіді. У нас є документи, які це підтверджують.

Проте питання залишається незмінним – незаконні намети продовжували займати прибережну зону річки Уманки.

vch-uman.in.ua

vch-uman.in.ua

ДАВАЙТЕ ВОНИ ЗАПЛАТЯТЬ, А МИ ЗАКРИЄМО ОЧІ НА ПРАВОПОРУШЕННЯ

Більше масла у вогонь додали вислови черкаських правоохоронців, яких направили до Умані владнати конфлікт. Так, користуючись, що зустріч громади і влади відбувалася за зачиненими дверима, керівник в. о. керівника обласного СБУ Олег Кравченко запропонував активістам вихід – хасиди заплатять гроші до бюджету, а всі «закриють очі» на порушення закону… Після цих слів люди покинули кабінет міського голови…
– дивно це чути від правоохоронців – обурювалися активісти. – Тут питання принципове – винні мають бути покарані, закон має бути один для усіх. І для хасидів теж. А виходить, «нова влада» знову пропонує хасидам заплатити, і творити що забажають?

ХАСИДІВ ЗМУСИЛИ САМОСТІЙНО ДЕМОНТУВАТИ НАМЕТ

Вирішувати конфлікт між власниками наметового містечка та громадськими активістами взявся в. о. міського голови Олександр Цебрій.  Після невдалих переговорів у кабінеті, він замість зустрічі з послом Ізраілю, приїхав до місця конфлікту. Де півгодини вмовляв активістів дати час хасидам до ранку. Щоб нелегальне законно прибрали комунальники.

– В нас був дуже складний переговорний процес.  Ми домовилися, що незаконно встановлений намет буде демонтовано. Будуть це робити самі паломники під наглядом комунальних служб, – прокоментував Цебрій. – Власники наметового містечка самі проявили таку ініціативу, аби  комунальники не пошкодили їхнє майно.

Незаконно встановлений намет наступного дня було демонтовано…

ДОВІДКА: Цього року святкування Рош-га-Шану припадає на 13-15 вересня. До Умані приїде близько 27 тисяч паломників-хасидів. Вони  святкуватимуть 5 776 рік.