28 вересня над Землею зійде “кривавий Місяць”

10 Вересня 2015 08:45

44_main-300x182У понеділок 28 вересня ми зможемо побачити так званий “кривавий Місяць”. Це буде вже четверте місячне затемнення за цей рік. Його слід очікувати з 2.10 до 3.23 годин.

Сонячне світло не потраплятиме на поверхню Місяця. Але оскільки наша атмосфера відбиває сонячні промені, місячний диск буде проглядатися навіть під час повної фази затемнення в матовому мідно-червоному світлі.

Повне затемнення можна буде спостерігати у всій Європі, в Африці, Південній Америці, на сході Північної Америки і у всій Атлантиці. Часткове затемнення триватиме з 1.06 до 4.27 години всесвітнього часу, повідомляє expres.ua.

Що ще незвичайного в небі спостерігатимемо до кінця року

Світанкове “вінчання” Юпітера й Венери

Восени Венера знову зустрінеться з Юпітером: 26 жовтня обидві планети знову можна буде побачити поруч у західній частині небосхилу перед світанком. Відбудеться це з’єднання в 1 градусі.

Тауриди

Метеорний потік Таурід досягне піку з 5 листопада по 12 листопада 2015 року. Американський астроном Девід Ашер зазначив, що Земля може періодично стикатися з хмарами великих часток, які можуть виробляти болідні метеори. Так що в 2015 році варто чекати від неба “сюрпризів”, на зразок “Челябінського метеорита” 15 лютого 2013.

Гемініди

13-14 грудня Земля проходитиме через потік Гемінід. Це буде одне з найяскравіших явищ нічного неба після Персеїд. Місяць в останній чверті вийде на небосхил далеко за північ, тому є можливість загадати бажання, поки падає зірка: два метеори в хвилину або 120 на годину!