У школах готують заробітчан, а не українських патріотів, – Томенко

15 Вересня 2015 10:18
tsn.ua

tsn.ua

Складається враження, ніби в багатьох школах і вишах за допомогою міністерства і уряду здебільшого роблять усе, щоб підготувати заробітчан зі знанням іноземних мов, а не професіоналів та українських патріотів. Про це пише народний депутат, кандидат історичних наук Микола Томенко.

“На жаль, держава і, зокрема, Уряд досі не розуміють значення світоглядної та патріотичної роботи в Україні, бо постійно маємо проекти не фінансового чи організаційного зміцнення цієї сфери, а проекти скорочення мережі закладів позашкільної освіти, гуманітарних проектів тощо, – зауважує Томенко. – Але найсумніше те, що у сьогоднішніх умовах, де як ніколи потрібне відновлення поваги до української історії, мови та літератури, з боку профільного міністерства здійснюються усілякі кроки зневаги до цих базових предметів викладання”.

За словами Томенка, то ці предмети взагалі виводяться з рангу обов’язкових для викладання у вишах, а тепер ще й у нових правилах ЗНО тестування з історії України пропонується на вибір із математикою. “При всій повазі до інших предметів, цілком очевидно, що українська мова і література, історія України – це ті предмети, які повинні бути обов’язковими для вивчення і у школах, і у вишах України, – зазначає нардеп.  – Школа повинна виховати українського патріота, а виш повинен підготувати професіонала, щоб в результаті ми отримали професійних патріотів”.

Натомість шкода, резюмує Томенко, що зараз складається враження, ніби в багатьох школах і вишах за допомогою міністерства і уряду здебільшого роблять все, щоб підготувати заробітчан зі знанням іноземних мов, а не професіоналів та українських патріотів…