Цього дня погоду визначали ворони

17 Вересня 2015 11:20

12002093_523220851180271_5825271100213556866_nУ народі колись 17 вересня вшановували ікону “Неопалима купина», якій молилися, аби вона вберегла господарство від вогню.

Цього дня наші пращури на світанку ходили слухати останні голоси птахів, які відлітали на південь. І слідкували за воронами: якщо ці птахи сідають головами у різні сторони – день буде безвітряним, а якщо в одну, і якнайближче до стовбура дерева – чекай вітру.

За церковним календарем 17 вересня вшановують священномученика Вавилу і з ним трьох отроків: Урвана, Прилідіана, Епполонія та матір Христодулу; пророка Боговидця Мойсея, святого Іоасафа, мученика Вавилу і з ним 84-ох отроків.

Іменинниками 17 вересня є:

Мусій, Федір, Юлій, Митрофан.

17 вересня відзначають:
День рятівника

Чи знаєте ви, що:

Найстаріше дерево України має понад 1350 років. Це дуб, що росте в урочищі «Юзефинська дача» Рокитнянського району Рівненської області. Нині урочище «Юзефинська дача» – пам’ятка природи загальнодержавного значення. Вона створювалась саме для охорони дуба-патріарха та його молодших братів 500-600 річного віку.

Дуб-патріарх має обхват 8,4 метри, його ледве охоплюють п’ятеро людей, узявшись за руки, висота дерева становить 20 м. Українка Євдокия Завалій – перша і єдина жінка-командир взводу морської піхоти у роки Великої Вітчизняної війни. Вона народилася у 1926 році на Миколаївщині. У 1943 її направили на шестимісячні курси молодших командирів, по закінченні яких у званні молодшого лейтенанта її направили у морську піхоту командиром взводу. Їй тоді було 17 років!

Командуючи взводом, вона звільняла Севастополь, штурмувала Сапун-гору (нагороджена орденом Вітчизняної війни І ступеня), брала участь у боях за Балаклаву, Сахарну Головку, Керч, переправлялась через Дністровський лиман, звільняла Бессарабію, воювала за звільнення Тамані, Туапсе, Новоросійська, висаджувалась з десантом в румунську Константу, болгарські Варни і Бургас, Югославію.

У ході Будапештської наступальної операції Завалій зі своїм взводом пройшла через міську каналізацію з кисневими подушками і захопила бункер з німецьким командуванням. У числі полонених виявився генерал. Для нього цей полон був вдвічі гіршим, адже морськими піхотинцями командувало дівчисько. За цей епізод Євдокія Завалій була нагороджена орденом Червоного Прапора. А від німців вона отримала «почесне» звання «Фрау Чорна смерть».