Три кроки для отримання закордонного паспорту за 170 гривень (відео)

1 Жовтня 2015 16:48

383938895Для оформлення закордонного паспорта Державна міграційна служба нині вимагає 3 платежі:

170 грн – державне мито;
87,15 – за послуги оформлення паспорта;
238,32 (304,32) – за бланк закордонного паспорта без чіпа або з чіпом (біометричного).

Але насправді єдиним законним платежем, який ми зобов’язані сплатити, є державне мито. Якщо вам необхідно терміново отримати паспорт – це подвійне державне мито, 340 грн.

Вимоги сплатити 87,15 за послуги та 238 за бланк паспорта – незаконні, йдеться у програмі “Громадського ТБ: Черкаси” “Мої права”.

3 грудня 2013 року Верховний суд України встановив, що сплата державного мита покриває вартість витрат ДМС щодо видачі закордонного паспорта – у тому числі й вартість бланка.

Якщо ви маєте час і бажання поборотись за свої права, подавайте заяву про кримінальне правопорушення до прокуратури або районного відділу міліції, якщо працівник ДМС вимагає від вас оплатити інші платежі, крім державного мита.

Згідно з ч.2. ст. 382 Кримінального кодексу України умисне невиконання вироку, рішення, ухвали, постанови суду, що набрало законної сили, або перешкоджання їх виконанню, вчинене службовою особою, карається штрафом у розмірі від 750 до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до 5 років.

Рішення Верховного Суду стосується не лише окремої справи, а загалом усієї адміністративної практики.

Поки нікого з чиновників за ґрати не посадили, але у липні 2015 Харківський окружний адміністративний суд наклав штраф на чиновника за вимагання неправомірних платежів – 10 мінімальний зарплат (12 180 грн).

Три кроки для отримання паспорта за 170 грн

КРОК 1. Пишемо на адресу підрозділу ДМС запит на одержання інформації про вартість закордонного паспорта (приклад документа).
Отримання офіційної відповіді буде доказом того, що ДМС вимагає сплатити більше, ніж 1 платіж.

КРОК 2. Після отримання відповіді йдемо до підрозділу ДМС з усіма необхідними документами і оплачуємо всі необхідні платежі. Перелік документів:

1) заява-анкета;
2) паспорт громадянина України (для осіб, що досягли шістнадцятирічного віку та постійно проживають в Україні);
3) свідоцтво про народження (у разі оформлення вперше паспорта для виїзду за кордон особі, що не досягла шістнадцятирічного віку);
4) відповідні документи, що підтверджують здійснення встановлених законодавством платежів, або оригінал і копію документа про звільнення від таких платежів.

«Підводні камені» ДМС

Часто в приміщеннях, де розташована ДМС, розташовуються посередницькі фірми, які надають якісь «консультаційні послуги», нав’язують якесь «страхування». Немає ніякої потреби користуватися їхніми послугами.
Вам потрібно потрапити на прийом до інспектора ДМС для оформлення закордонного паспорта. Консультації та страхування не є обов’язковими, ви можете їх не оплачувати.

На прийомі у інспектора ДМС передавайте всі необхідні документи по одному, упевнившись, що інспектор дійсно вимагає у вас квитанції про оплату бланка та послуг. Копії квитанцій про сплату платежів обов’язково збережіть у себе.

Коли отримаєте паспорт, переходьте до 3 кроку.

КРОК 3. Пишемо позов до адміністративного суду. Для того, щоб подати позов до суду, необхідно сплатити судовий збір. Оплатити можна в касі будь-якого банку. Коли суд прийме рішення на вашу користь, відповідач відшкодує вам сплату судового збору.

До позову додайте копію інформаційного запиту (роздруківку e-mail), копію відповіді на інформаційний запит, копії квитанцій про сплату необхідних платежів, копію закордонного паспорта, а також квитанцію про сплату судового збору. Позов і всі додатки необхідно розмножити в такій кількості, щоб була копія для відповідача і для суду.

Крім того, підготуйте копію позову (можна без доповнень, це ваш екземпляр) і майте на руках оригінали (якщо є, якщо немає копії) всіх документів, що згадуються в позові. Потім позовну заяву необхідно віднести до канцелярії окружного адміністративного суду, де його зареєструють і на Вашому екземплярі позову поставлять позначку. Після цього залишається чекати відкриття судового процесу по вашому позову і позитивного рішення суду.