Восени збільшується кількість випадків отруєнь грибами. Серед основних причин – вживання неїстівних грибів або неправильно приготовлених умовно їстівних; старих або зіпсованих їстівних; вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації, повідомляють у ДСНС у Черкаській області.
Щоб запобігти отруєнню грибами:
• Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках).
• Збирайте і купуйте тільки відомі вам їстівні гриби.
• Не збирайте гриби, які ростуть поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах.
• Уникайте невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою; з пошкодженою поверхнею, старі, в’ялі, червиві або ослизлі; не збирайте пластинчаті види, оскільки отруйні гриби маскуються під них; уникайте «шампіньонів» та «печериць», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка білого кольору.
• Не куштуйте сирі гриби на смак.
• Дикорослі гриби підлягають кулінарній обробці у день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
• На початковому етапі обробки кип’ятіть гриби у воді 7-10 хв., після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
• Обов’язково вимочуйте або відварюйте умовно їстівні гриби, які збираєтесь засолювати (грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік), щоб позбутися гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунка.
• Не давайте гриби дітям, літнім людям та вагітним жінкам.
• Деякі гриби (зеленушка, синяк-дубовик та ін.) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. Водночас отрута розчиняється у взаємодії з алкоголем, що призводить до сильного отруєння.
• Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.
Перша допомога при отруєнні грибами:
1.Викличте «Швидку медичну допомогу». Не зволікайте, чекаючи на лікарів, – промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки, викличте блювання, натиснувши пальцями на корінь язика; коли промивні води стануть чистими, прийміть 4-5 пігулок активованого вугілля.
2.Випийте міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновивши водно-сольовий баланс.
3.З’ясуйте, хто ще вживав страву з грибів, яка призвела до отруєння, та проведіть профілактичні заходи.
Забороняється у разі отруєння вживати будь-які ліки та їжу, це може прискорити всмоктування токсинів у кишечнику.
Дотримання цих правил може зберегти ваше здоров’я та навіть життя, адже отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.
Державна служба України з надзвичайних ситуацій постійно проводить профілактично-роз’яснювальну роботу з населенням щодо небезпеки вживання у їжу дикорослих грибів, нагадує правила їх збирання та приготування, перевіряє місця продажу грибів. Проте найпевніший спосіб вберегти життя та здоров’я – зовсім виключити з раціону дикорослі гриби.