Вихідні й святкові дні у жовтні 2015

9 Жовтня 2015 09:26
Робочий час 13 жовтня -рекомендовано скоротити на 1 годину, бо перед святковим днем

Робочий час 13 жовтня -рекомендовано скоротити на 1 годину, бо йде перед святковим днем. buhoblik.org.ua

Цього року українці вперше відзначатимуть 14 жовтня як День захисника України. Нове свято запроваджено замість 23 лютого, воно вихідним днем.

Відповідний законопроект №2187 про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України (“Святкові і неробочі дні”) за основу та в цілому підтримали 244 депутата.

Як ідеться в пояснювальній записці до законопроекту, нове свято запроваджено з метою вшанування мужності і героїзму захисників незалежності та територіальної цілісності України, військових традицій і перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві.

Трохи історії

12122524_536767329811239_8026966383434702441_nДата 14 жовтня для такого свята обрана символічно. Адже цього дня відзначається велике релігійне свято – Покрова Пресвятої Богородиці, а також День українського козацтва.

День Покрови Пресвятої Богородиці – старовинне християнське свято на честь явління Пресвятої Богородиці в 910 році в Константинопольському Влахернському храмі. Під час облоги Константинополя ворогами святий подвижник Андрій Юродивий побачив у небі над містом Матір Божу з сонмом святих. Пресвята Богородиця явилася перед мешканцями міста та опустила вниз омофор (покривало у вигляді широкого шарфа, яке зазвичай жінки носили навколо шиї), прийнявши їх під свій захист. Після цього війська противника відступили, а місто було порятовано.

День Українського козацтва також встановлений 14 жовтня Указом Президента України від 07.08.1999 №966. Здавна Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Богородиця була заступником козаків у походах, її зображення було вибито на хрестах, які вони носили. На Покрову козаки проводили загальновійськову Раду, де переобирали кошового отамана і старшину.

Пресвята Богородиця і зараз залишається заступником всіх українських військових. Сучасна Українська армія від часу її створення в 1991 році на заміну радянським символам почала активно впроваджувати козацькі. На прапорах українських частин замість червоної зірки з’явилися козацькі хрести і тризуб, а іменами козацьких полководців стали називати військові навчальні заклади і частини.

Джерело: work.ua