“Димова” проблема черкащан не має локального джерела, – речник ДСНС у Черкаській області

16 Жовтня 2015 12:26

димУчорашня задимленість, яка сполошила мешканців Черкас, не має локального джерела. Первинне джерело диму могло бути за сотні кілометрів від Черкас, або впродовж тривалого часу накопичуватися в атмосфері із багатьох малих джерел, а потім внаслідок метеорологічних змін раптово оповити певну територію.

Про це він повідомив через свій фейсбук.

“Як доповіли мобільні групи, що впродовж дня моніторили ситуацію у кількох районах навколо обласного центру, включаючи Лівобережжя, рівень задимленості рівномірно однаковий практично усюди, а не лише у Черкасах. Відповідно, можна вести мову про те, що димова проблема черкащан не має локального джерела”, – зазначив Проценко.

Він зазначив, що ні в Черкасах, ані в Черкаській області, масштабних пожеж, здатних вплинути на стан повітря в обласному центрі, не було і не має.

vk.com/leoonelo

vk.com/leoonelo

“Єдиний виняток, це незначне загорання торфу площею у 0,5 Га окремими осередками неподалік села Беспальча у Драбівському районі. Але задимленість від цього джерела не відчувається вже на відстані у 300 метрів”, – зауважив рятувальник.

І до речі, як пояснили в гідрометеорології, дим над землею може з’явитися з верхніх шарів атмосфери внаслідок певних атмосферних явищ, як то наприклад, тиск, вологість та відсутність вітру. За словами Проценка, в такому випадку первинне джерело диму може бути за сотні кілометрів від Черкас, або впродовж тривалого часу накопичуватися в атмосфері із багатьох малих джерел, а потім внаслідок метеорологічних змін раптово оповити певну територію.

“Так, наприклад, останніми днями, в природних екосистемах області пожежно-рятувальними підрозділами щоденно ліквідовуються десятки пожеж та загорань сухої трави. До того ж, не звертаючи уваги на застереження та заклики екологів та рятувальників, на присадибних ділянках триває масовий процес спалення громадянами хмизу, листя та сміття…”, – зазначив речник черкаської ДСНС.