Випускник ЧНУ блискуче захистив докторську дисертацію у поважному університеті Франції

24 Жовтня 2015 10:31
miptstream.ru

miptstream.ru

Випускник аспірантури кафедри фізики Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького Олексій Ляшенко блискуче захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора філософії в університеті Гренобля (Франція).

Про це у своєму фейсбуку повідомив один із наукових співкерівників роботи Ляшенка професор ЧНУ Андрій Гусак:

“23 жовтня в Університеті Гренобля відбувся публічний захист дисертації на здобуття наукового ступеня доктора філософії (PhD) випускника аспірантури кафедри фізики ЧНУ Олексія Ляшенка. Тема дисертації має безпосереднє відношення до високих технологій в галузі з’єднання матеріалів у мікроелектронних приладах: Moullage, germination and croissance lors du brassageen electronique – Змочування, зародкоутворення та ріст у процесах пайки в електроніці” Наукові співкерівники роботи – проф. Андрій Гусак (кафедра фізики ЧНУ) та проф. Фікірі Одаж (Університет Гренобля).

Це не перший захист фізиків Черкас у провідних університетах світу. До цього були наші випускники Віталій Вовк (Німеччина), Сергій Леонцев (США), Андрій Тарановський (Німеччина), Олександр Малий (Сингапур), Вадим Куліш (Сингапур). Але всі вони закінчували ЧНУ як студенти, а навчалися в аспірантурах закордонних університетів.

Олексій Ляшенко навчався у спільній українсько-французькій аспірантурі і 50 процентів роботи (в основному теоретичну частину) зробив у Черкасах.

Захист пройшов успішно, цікаво, неформально. Комісія (яка складалася з професорів університетів Гренобля, Парижа, Марселя, Лотарингії, Черкас) офіційно визнала дисертацію блискучою, а Олексію присвоїла ступінь доктора філософії”.

Гренобльський університет було засновано ще 1339 року, це був один з найстаріших університетів Франції. 1970 року в ході реорганізації вищої освіти університет було розділено на три автономних заклади. Місто Гренобль вважається одним із найбільших наукових центрів у Франції.