Тисячолітній дуб у Холодному Яру продовжує рости (фото)

25 Жовтня 2015 10:00

22 – 25 жовтня відбулась друга Міжнародна конференція “Історичні, правові та природоохоронні аспекти збереження памятних багатовікових дерев”, яка була присвячена збереженню віковічних дерев, зокрема черкаського велета, прабатька Холодного Яру – Дуба Максима Залізняка.

7

Учасники конференції вивчали новітні методи дослідження стану віковічних дерев та прогресивні методи їх збереження, розповідає учасниця заходу, еколог Ольга Галушко.

Робота науковців проходила на базі Київського Національного університету біоресурсів та природокористування, Білоцерківського парку “Олександрія”, Національного історико-культурного заповідника “Чигирин”, філіалу “Холодний Яр” та зокрема біля памятки природи “Дуб Максима Залізняка”. У ході конфененції було визначено його фізіологічний стан, параметри його розвитку, запропоновано застосовувати новітні методи збереження та лікування дуба. 

5

“І знову подарував нам радість дуб Максима Залізняка, за два роки він знову виріс. Було зафіксовано зріст його в об’ємі на 10 мм”, – додала у своєму фейсбуку Галушко.

2

1

3

Холодноярському велету – 1 тисяча 100 років. Він росте на південному схилі Кириківського яру на території урочища Холодного Яру за селищем Будою Чигиринського району Черкащини.

Дуб є патріархом українських лісів і одним із природних чудес України. Широта обхвату його стовбура становить 9 метрів, висота — 24 метри. Стовбур шість раз вражали громовиці.

Під його шатром відпочивали Богдан Хмельницький, Северин Наливайко, Павло Павлюк, Максим Залізняк,Андрій Журба, Семен Неживий, Тарас Шевченко та інші.

4

6

У 1972 році дуб отримав статус державної пам’ятки природи місцевого значення (ботанічний релікт). Це найбільше дерево в Україні та одне з десяти найбільших дерев у Європі.

У 1997–1998 роках дуб почав засихати. Аби його врятувати, в свердловини глибиною 70 метрів навколо стовбура закачали спецдобрива. Для пiдживлення під корінь закопали кілька здохлих корів.

усі фото – з фейсбуку Ольги Галушко