Шоу як метод української політики веде до розвалу держави, – Томенко

3 Листопада 2015 12:45
antikor.com.ua

antikor.com.ua

Шоу як метод української політики веде до розвалу держави. Про це народний депутат Микола Томенко написав у своєму блозі на “Обозревателе”.

Він звернув увагу на те, що політики як з провладного, так і з опозиційного таборів ведуть змагання за те, хто запропонує українському суспільству найкреативніше шоу замість адекватних, професійних рішень чи програм.

“Таке враження, що сьогодні всі команди, починаючи від урядової і закінчуючи вкрай опозиційною, вишукують не управлінців і фахівців, а політтехнологів. Бо кожне рішення, яке готується чи в Уряді загалом, чи в МВС, Генпрокуратурі зокрема, нагадує ідею політтехнологів, а не професійно підготовлену та обґрунтовану пропозицію. Чи резонансний арешт Корбана, де СБУ почала пояснювати, навіщо вона це робила, лише за кілька днів після того, чи спроба вручення МВС повісток депутатам, які в принципі не можуть бути присутніми на засіданні Погоджувальної Ради, – все це складові одної системи: в Україні переміг метод, який був модний ще в Римі: “Хліба і видовищ!”, – вважає М. Томенко.

“У нас з хлібом не дуже склалося, тому у нас видовищ – у квадраті, причому, політичних видовищ. На те, хто краще створить і продасть шоу (видовища), заряджені значною мірою і вітчизняні медіа, і експерти, і (що гріха таїти) більшість українського суспільства”, – зауважує політик.

Він переконаний: якщо шоу стане системним методом української політики, то нас чекає остаточний розвал системи прийняття рішення і, власне, держави.

“Тому сьогодні або влада розуміє, що їй треба повністю змінити систему управління та прийняття рішень, або суспільство в якийсь момент вже не під керівництвом партій почне змінювати подібний стиль прийняття рішень, а – вже за власним бажанням”, – вважає Микола Томенко.