9 листопада – День української писемності та мови

9 Листопада 2015 09:19
фото Миколи Борисенка

фото Миколи Борисенка

У народі 9 листопада вшановували Нестора-літописця. Колись цього дня віддавали до школи дітей. Батьки зі школи йшли до церкви та ставили свічку перед образом преподобного, вірячи, що він допоможе дитині вивчитися. І, що головне, вчитися все життя багато, старанно і завжди. Бо «хто вчиться змолоду – не зазнає на старість голоду».

За церковним календарем 9 листопада вшановують мученика Нестора Солунського, благовірного князя Андрія Смоленського та преподобного Нестора Літописця, монаха Києво-Печерського монастиря, якого сучасники вважали одним з найрозумніших людей свого часу. Він був автором житія святих князів Бориса і Гліба та Феодосія Печерського. Вважається упорядником (за іншою версією автором) «Повісті времінних літ». Помер Нестор у 1114 році і був похований у Ближніх Антонієвих печерах.

Іменинники 9 листопада:

Нестори, Андрії, Марки, Емілії та Капітоліни.

9 листопада відзначається:

  • День української писемності та мови
  • День книги рекордів Гіннеса
  • Міжнародний день боротьби проти фашизму, расизму та антисемітизму

Чи знаєте ви, що:

Питання походження слов’янської писемності залишається досі остаточно не з’ясованим. Але однозначно визнано факт її існування ще до Хрещення Русі. Про це маємо декілька свідчень у стародавніх літописах.

У «Житії» слов’янського просвітника Кирила зберігся переказ, що він бачив у 860 в кримському Херсонесі (Корсуні) книги, написані «руськими письменами». Ці ж «руські письмена» згадують й арабські письменники Х століття. В історичних джерелах зустрічається також повідомлення про те, що руська писемність, нарівні з староєврейською, розповсюджувалася в Хазарії. Важливим свідченням того, що писемність була відома в Київській Русі ще до хрещення, стала знайдена в 1949 р. в одному зі смоленських курганів глиняна посудина середини Х ст. з давньоруським написом «гороухща» (гірчиця).

У світі нараховується близько трьох тисяч мов, а якщо ще діалекти порахувати, як самостійні мови, то загальна кількість мов у світі сягне п’яти тисяч. Таким чином, на кожен мільйон осіб припадає одна мова.