На Уманщині селяни в паніці ріжуть свиней

11 Листопада 2015 14:08

picСпалах африканської чуми під Черкасами сколихнув селян Уманщини. Ціни на свинину падають, а щоб вирощена власноруч свинка не дісталася хворобі, її намагаються продати або законсервувати у вигляді тушонки. Уманський ринок не встигає за пропозиціями – з одного боку чимало охочих продати свиню. А з іншого, уманчани бояться купувати м’ясо через чуму, пише видання “Вечірня Умань”.

Паніка додала коліям роботи. Ще й чутки, що в Уманській виправній колонії вже зарізали половину поголів’я свиней, виявилися не чутками…

Управління агропромислового розвитку Уманщини побоялося усно надати відповідь, чи є на Уманщині АЧС (африканська чума свиней). Головний ветеринарний лікар Умані Оксана Оленич запевнила – в Умані цієї хвороби ще немає. А на базарах наростає паніка.

“До нас телефонують люди, пропонують викупити свиней, – розповідає Ірина, продавець на ринку. – Ми не можемо їх викупити, бо уманчани стали менше купувати м’яса та сала. А ще боїмося, що буде як в Улянівці – коли через АЧС закрили ринок. Тоді в Улянівському районі ціни впали до 10 гривень за кіло живої ваги. У нас вже теж почали падати ціни – ми вже купуємо десь по 25. Також знизили і ціну на м’ясо, яке продаємо. Якщо недавно кілограм коштував орієнтовно 100 гривень, то зараз 75-65 в кінці “базару”.
АЧС прийшла в Україну з Росії. Перший випадок стався півтора року назад під Луганськом. Одна з версій, що хвороба потрапила до України разом з російськими солдатами та їх сухпаями. Тепер хвороба досягла Черкащини. Її особливість – смертність складає більше 80%. У Київській області чума вже забрала більше 60 тисяч голів свиней. В Черкаські області поки що 250 – скільки свиней утилізували на підприємстві виправної колонії у селі Хутори.

“Африканська чума безпечна для людей. Але це не знімає відповідальності. Тому цікавтесь – звідки м’ясо, дотримуйтеся термічної обробки, варіть годину-півтори”, – розповідає Людмила Качанова, головний державний санітарний лікар міста Умані і Уманського району.