На Черкащині – найдорожчі грунти (інфографіка)

12 Листопада 2015 19:32

На засіданні 10 листопада Верховна Рада конституційною більшістю (309 – за) продовжила мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення ще на рік – до 1 січня 2017 року.

2_124

 

За словами юристів, які спеціалізуються на земельному праві, попри те, що прямий продаж земель сільгосппризначення заборонена (інші землі, наприклад, під забудову, ведення особистого підсобного господарства) купити можна, є кілька щодо законних способів отримати практично у власність будь-яку кількість гектарів. Про них виданню “Сегодня” розповів замзаввідділу проблем аграрного, земельного та екологічного права Інституту держави і права НАН України Павло Кулинич. Одні з цих способів використовуються часто, інші практично не застосовуються.

new_image_290

segodnya.ua

1. Довгострокова оренда.

Укладається на строк від 7 до 49 років (мінімальний і максимальний термін, дозволений Земельним кодексом), як правило, з переважним правом орендаря на продовження договору і правом першочергового викупу, коли скасують мораторій на продаж сільгоспземель. Найпопулярніший і законний спосіб.

2. Договір емфітевзису (передача права користування). Відрізняється від оренди тим, що може бути укладений на невизначений термін, а також тим, що користувач ділянки може передавати (продавати) своє право на емфітевзис іншим особам, у тому числі передавати у спадок. Найвигідніший для орендаря, але використовується мало, можливо, тому, що незрозумілий.

3. Обмін. Закон дозволяє міняти тільки одну земельну ділянку на інший (на квартиру, будинок не можна), але не сказано, що це мають бути рівноцінні ділянки як за розмірами, так і за призначенням. Тому можна, наприклад, обміняти пай в 5 га сільгоспземлі на ділянку в 20 соток під забудову (з доплатою, яка не афішується). Фактично є обходом закону про мораторій, але юридично претензій немає.

4. Застава і кредит. Власник сільгоспземлі бере кредит під заставу належного йому ділянки (фактично це плата за землю) в іншого фізособи. Кредит в термін він не повертає, кредитор подає до суду, де сторони укладають мирову угоду, за якою кредитор стає власником застави, тобто землі. Був популярний на початку 2000-х, потім Верховний суд його заборонив. Зараз використовується без заставного схема – земля стягується держвиконавцями в рахунок погашення боргу. Це закону не суперечить.

5. Видача довіреності на право розпоряджатися землею (як продаж авто за дорученням). Був популярний до 2006-го, так як розраховували, що в 2007 р мораторій скасують.

6. Складання попереднього договору. Про те, що в майбутньому продавець продасть покупцеві свою ділянку. Гроші даються відразу під боргову розписку. Став непопулярний, бо невідомо, коли скасують мораторій.