Урок референдуму 1 грудня – треба будувати український, а не “космополітичний”, світ, – Томенко

1 Грудня 2015 15:14
kaska

unian.ua

Сьогодні, в день 24-ї річниці проведення загальнонаціонального референдуму про незалежність України, коли 90,32% висловились «за» підтримку Акту проголошення незалежності України, варто звернути увагу на ключову світоглядну проблему, від якої Україна потерпає.

Про це пише народний депутат Микола Томенкою у  у своєму блозі на “Обозревателе”.

“Абсолютна більшість українців тоді голосувала за власну державу, сподіваючись, що це буде держава українського народу, держава з сильною національною економікою, яка зможе об’єднати національною ідеєю і Схід, і Захід. Саме тому в 1991 році абсолютна більшість жителів Сходу та Заходу колишньої УРСР  підтримала створення власної незалежної держави. Натомість Україна останні 24 роки маневрувала між різними, але не українськими доктринами”, – зазначив Томенко.

“У період часів Януковича була спроба зробити українців складовою “русского мира” зі своєрідним автономним статусом у відродженій Російській імперії ХХІ століття, що викликало відповідний спротив українців. Натомість сьогодні ситуація виглядає таким чином, що “маятник української історії” штовхнув нас в інший, ледь не протилежний бік. Сьогодні в тренді так званий “космополітичний світ”. Нинішні чиновники схиляють голову вже перед усередненим західним світом, цінності якого звелися до споживацького суспільства”, – вважає народний депутат.

Він зауважує, що якщо мова йде про європейську цивілізацію, то вона будується на принципі поваги до національних культур, історій, традицій та економік. І сума цих сильних національних європейських держав і дає європейську цивілізацію.

Натомість сьогоднішні підходи влади в Україні точно не відповідають принципам європейської цивілізації, і вона давно вже забула про те, що гідне місце українців в європейській цивілізації можливе лише в системі, коли Україна матиме свою самостійну державу, сперту на українську мову, традицію та власну національну економіку.

“Тому уроки історичного референдуму, який відбувся 1 грудня 1991 року, вчать, що треба відкинути альтернативи “русского мир” і “космополітичного світу”, а нарешті будувати УКРАЇНСЬКИЙ СВІТ, – переконаний Микола Томенко. – Не відправляти українців на заробітки і не запрошувати політичних VIP-заробітчан тимчасово покерувати нашою країною, а вибрати найпатріотичніших і найпрофесійніших громадян, які здатні творити національну економіку та самостійну державну політику”.

“Бо в сьогоднішньому маніакальному бажанні на будь-який напрямок поставити вправного менеджера-іноземця, так і хочеться запитати: А НЕ ПРОБУВАЛИ В УКРАЇНСЬКИЙ УРЯД УКРАЇНЦІВ ЗАПРОШУВАТИ???“, – підсумував М. Томенко.