Науковці запропонували свій проект природного парку “Холодний Яр”

7 Грудня 2015 15:39
cdu.edu.ua

cdu.edu.ua

У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького обговорили практичні кроки створення національного природного парку “Холодний Яр”.

Свої позиції представляли науковці, громадські активісти, представники Департаменту екології та природних ресурсів Черкаської обласної державної адміністрації, а також лісових господарств — первинних землекористувачів, територія яких пов’язана з проектованим природним парком.

Учасники зустрічі обговорили кілька варіантів створення парку. Представники лісових господарств наполягали на створенні НПП площею 3436 га. При цьому пропонується повністю вилучити землі на користь парку, включаючи й землі нерозподіленого фонду сільських рад.

cdu.edu.ua

cdu.edu.ua

Ряд науковців та громадські активісти наголошували на неможливості ефективної роботи національного парку на такій площі і ризиках дискредитації як самої ідеї заповідності, так і довіри до конкретного НПП.

Позиція Черкаського національного університету як ініціатора створення НПП «Холодний Яр» — знайти компромісний варіант. Тому пропонується створити національний парк на території близько 8500 га, з яких 3050 га передати парку у постійне користування. Решта території, а це — близько 5500 га — увійде у парк без вилучення у первинних землекористувачів — ДП «Кам’янське лісове господарство» і ДП «Чигиринське лісове господарство».

Рішення буде прийнято після вивчення запропонованих проектів усіма, хто бере участь у створенні парку.