7 питань і відповідей про вакцинацію від поліо і летальні випадки

8 Грудня 2015 09:00

DSC_1088-u-800x534Через паніку батьків у зв’язку зі смертю хлопчика у Білій Церкві і розмовах про причетність до цього вакцинації від поліомієліту, “Українська правда. Життя” попросила МОЗ надати вичерпні відповіді на запитання, які всіх турбують.

Головний імунолог Києва Федір Лапій розповів, яка процедура визначення факту смерті від вакцини, можливі ускладнення після щеплень і особливості вакцинації від поліо.

1. В яких випадках можна чітко сказати, що смерть наступила внаслідок вакцинації? Яка процедура визначення й ідентифікації саме цього факту?

Немає жодних свідчень протягом всього періоду використання оральної поліо вакцини (ОПВ), що вакцинація ОПВ може призвести до смерті.

Є підтвердження про те, що з 1988 року більше 10 млрд доз прекваліфікованої ОПВ було використано для імунізації дітей від поліомієліту у всьому світі.

Навпаки, масова вакцинація дітей від поліомієліту дала свої результати – кількість випадків захворювання на поліомієліт зменшилося на 99%.

Вакцинація оральною поліо вакциною (ОПВ) у дуже рідкісних випадках може викликати паралітичні випадки поліомієліту, відомі як вакцино-асоційований паралітичний поліомієліт (ВАПП).

Такі випадки є надзвичайною рідкістю. Загальний ризик ВАПП оцінюється в 1 випадок на 2,5 мільйона доз вакцини і в більшості випадків відбувається серед дітей, які не були вакциновані жодного разу від поліомієліту.

Цей ризик максимально знижується з кожною подальшою дозою. В Україні при проведенні трьох раундів вакцинації ОПВ всіх дітей, які не були вакциновані від поліомієліту жодного разу, спочатку вакцинують інактивованою полівакциною (ІПВ) для створення індивідуального імунітету, а лише через щонайменше два тижні – ОПВ.

Такий принцип зводить ризик захворювання на ВАПП практично до нуля.

Також у рідкісних випадках може виникнути алергічна реакція на компоненти вакцини або через порушення стерильності вакцини.

Якщо не надати вчасно медичну допомогу у разі виникнення алергічної реакції, це може бути ризиковано для життя. Тому вакцинована дитина має знаходитися під наглядом медиків протягом 30 хвилин після вакцинації.

В другому випадку, існує чітка інструкція використовувати ОПВ не більше 6 годин після розкриття флакону.

Оскільки дана вакцина не має консерванту, вона жива. Коли знімається кришка, туди можуть потрапити мікроорганізми, якщо її зберігати довше, мікроорганізми можуть розмножуватися при потраплянні в організм.

Тому відповідальність медичного працівника, який робить щеплення – дуже серйозна.

Є детальна інструкція для медиків, як саме слід поводитися з імунобіологічними препаратами.

На флаконі обов’язково вказується дата і час відкриття, а піпетка, якою крапають вакцину, не повинна торкатися шкіри, слизової оболонки вакцинованого – для того, щоб зменшити будь-які ризики.

І останнє, люди знаходяться в набагато більшій небезпеці від нинішнього спалаху поліомієліту, під час якого ризик паралічу становить один випадок на кожних 200 інфікованих осіб, що є в рази більше ніж будь-які можливі несприятливі наслідки від вакцини проти поліомієліту.

2. Коли востаннє зафіксовано (в Україні) випадок смерті від вакцинації?

За останні десять років в Україні не було підтверджено жодного випадку смерті внаслідок вакцинації. Були зафіксовані випадки анафілактичного шоку, але таким пацієнтам надавалася своєчасна допомога.

Згідно українського законодавства, будь-яка негативна подія, що відбувається з дитиною протягом 30-и днів після вакцинації відноситься до несприятливих подій після імунізації (НППІ), і відповідно регіональні та національна комісії з НППІ досліджують кожен окремий складний чи смертельний випадок, щоб визначити причину.

Безпека вакцин є першочерговим завданням для системи охорони здоров’я, і тому кожен окремий випадок ретельно досліджується на предмет причинно-наслідкового зв’язку.

ab51e34-polio

3. Що зараз відомо про смерть дитини в Білій Церкві. Від чого саме померла дитина?

На сьогоднішній день можна чітко сказати, що зв’язку між вакцинацією трирічного хлопчика та його смертю немає.

Відповідно до офіційного висновку національної та регіональної груп оперативного реагування з розслідування НППІ щодо смерті дитини у Білій Церкві, даний випадок стався у результаті захворювань, що співпали в часі з проведеною вакцинацією ОПВ (тобто до 30 днів після вакцинації), і не є пов’язаними з вакцинацією причинно-наслідковим зв’язком.

Попередній діагноз – це гостра респіраторна вірусна інфекція та кардіоміопатія. Для отримання фінального діагнозу потрібно дочекатися результатів вірусологічного, бактеріологічного та гістологічного дослідження.

Разом з хлопчиком з Білої Церкви 6 листопада 2015 року з одного флакону було вакциновано ще 9 діток, хлопчик був вакцинований п’ятим. Стан інших 9-х дітей є задовільний після вакцинації.

4. Якою саме вакциною щеплювали малюка? Хто виробник і яких саме дітей в яких країнах світу нею ж вакцинували? Яку кількість дітей охоплено нею в Україні і яка реакція дітей на неї?

Малюк був щеплений оральною поліо вакциною (ОПВ) виробництва французької компанії “Санофі Пастер”, яку ЮНІСЕФ надав Україні в якості гуманітарної допомоги.

Вакцина, якою вакцинували дітей у першому турі, була завезена в Україну в кінці вересня 2015 року та одразу розвезена в регіони для використання.

Ця вакцина періодично використовується в Україні з 1994 року, її також застосовували в європейських країнах і в усьому світі протягом останніх 60 років.

Це є добре вивчена та найякісніша вакцина, якою користуються у світі.

Вона пройшла увесь процес прекваліфікації, транспортувалася та зберігалася відповідно вимог Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та України.

Вона вже врятувала сотні мільйонів дитячих життів у всьому світі.

В Україні протягом І туру додаткової імунізації вакциновано 1,4 мільйони дітей, віком від 2 місяців до 6 років.

У Київській області 80,5 тис. малюків були вакциновані у першому раунді. Жодних небезпечних реакцій на вакцину не виявлено.

5. Що означають етапи вакцинації, які зараз проходять?

Всі діти, яких повинна охопити вакцинація під час реагування на спалах поліомієліту, незалежно від статусу раніше отриманих щеплень для профілактики поліомієліту та мають щонайменше одне щеплення ІПВ, мають бути щеплені вакциною ОПВ .

У координації з ВООЗ і ЮНІСЕФ, Міністерство охорони здоров’я визначило, що діти від 2 місяців до 6 років повинні бути вакциновані протягом перших двох раундів реагування на спалах.

Діти від 2 місяців до 10 років мають бути щеплені під час третього раунду.

На основі аналізу було встановлено, що ці раунди найбільш ефективно захистять дітей в Україні та зупинять циркуляцію поліомієлітичного вірусу в нашій країні.

Основними завданнями додаткової трьохраундової імунізації в рамках реагування на спалах є зупинка передачі поліовірусу так швидко, як це можливо, і підвищення колективного імунітету до поліомієліту.

Під час першого раунду додаткової вакцинації було вакциновано 1,4 млн дітей, що складає майже 65% від загальної кількості.

Другий раунд додаткової імунізації стартував 30 листопада 2015 року і триватиме до 13 грудня 2015 року.

Третій раунд розпочнеться в середині січня 2016 року та триватиме 2 тижні.

Діти, які не отримали жодної дози вакцини проти поліомієліту до моменту проведення додаткової вакцинації, отримують першу дозу інактивованої полівакцини (ІПВ) для створення індивідуального імунітету дитини, і щонайменше через 2 тижні можуть бути вакциновані ОПВ.

У третій раунд буде включено дітей віком до 10 років. Лише охоплення вакцинацією 95% дітей може спинити циркуляцію поліовірусу та забезпечити колективний імунітет, аби вберегти країну від страшної, невиліковної хвороби.

В рамках трьохраундової вакцинації використовується тільки ОПВ, але оскільки в Україні велика кількість дітей жодного разу не були вакциновані від поліомієліту, таких дітей рекомендується вакцинувати спочатку ІПВ, а щонайменше через два тижні – ОПВ в рамках турів додаткової вакцинації.

Якщо дитина не встигла взяти участь у першому раунді, обов’язково потрібно привести вакцинуватися в другому і третьому раундах. Це необхідно як для її захисту, так і ліквідації поліомієліту загалом.

6. Яка різниця між вакцинами від поліо, якими нині вакцинують?

Є два типи вакцин – інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ) і оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ).

ІПВ містить вбитий вірус поліомієліту і створює індивідуальний захист для кожної дитини, але така вакцинація не здатна перервати циркуляцію (передачу) вірусу від дитини до дитини.

ОПВ містить живий ослаблений вірус поліомієліту.

Для всіх спалахів поліомієліту ВООЗ рекомендує використання саме ОПВ через її унікальну здатність найшвидше захистити дітей від хвороби і зупинити поширення поліовірусу від людини до людини.

Якщо використовувати тільки ІПВ, люди, інфіковані поліовірусом, не матимуть паралітичного захворювання, однак все ще можуть передавати вірус іншим. Якщо є багато нещеплених дітей, як в Україні, то поліовірус буде поширюватися, уражаючи дітей, зумовлюючи у них пералічі та смерть.

За умови спалаху необхідна ОПВ, щоб перервати циркуляцію вірусу якнайшвидше.

ОПВ вакцина виробництва французької компанії “Санофі Пастер”, отримана в якості гуманітарної допомоги від ЮНІСЕФ. У першому раунді для імунізації дітей використовувалася вакцина, яка була завезена в Україну та одразу розвезена в регіони у кінці вересня 2015 року у кількості 2,2 млн. доз.

У другому раунді використовується вакцина, яку було завезено в Україну в листопаді 2015 року у кількості 4,5 млн. доз.

ІПВ вакцина у кількості 1,1 млн. доз виробництва французької компанії “Санофі-Пастер”, також отримана в якості гуманітарної допомоги від ЮНІСЕФ та розвезена в регіони для проведення посиленої імунізації дітей, які жодного разу не були вакциновані від поліомієліту.

7. Які протипокази від щеплення дитини, про які мусить знати кожна мама?

Існує лише кілька протипоказань для імунізації ОПВ:

– Відомі випадки гіперчутливості, або алергічна реакція, на будь-яку попередню дозу вакцини або компоненти вакцини;

– Дефіцити імунної системи, вродженого походження або ж спричинені деякими медичними препаратами та деякими складними захворюваннями, такими як лейкемія, лімфома чи пухлинами на пізніх стадіях;

– Згідно з національними правилами гостре захворювання або загострення хронічного захворювання є тимчасовими протипоказаннями, і в цьому випадку вакцинацію потрібно відкласти на кілька днів, допоки дитина не видужає. В той саме час, у світі протипоказанням є застуда, що супроводжується температурою вище 38,5 градусів.

Для імунізації дітей з ВІЛ-інфекцією або тих, хто проживає в родині з ВІЛ-інфікованим, спеціалісти повинні дотримуватися вказівок, встановлених у національних правилах імунізації.