З подачі черкаського нардепа в Раді обговорять “перезавантаження” стратегії стосовно Чорнобиля

8 Грудня 2015 15:11
фото Сергія Черкасова

фото Сергія Черкасова

Верховна Рада України постановила провести 16 березня 2016 року в залі пленарних засідань Верховної Ради України парламентські слухання на тему: «30 років після Чорнобиля: уроки та перспективи».

Відповідну Постанову (реєстр. № 3425), яку доповідав її співавтор, Голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко, підтримали сьогодні 300 народних депутатів.

Основна мета цих парламентських слухань – проаналізувати весь комплекс заходів, спрямованих на  зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкту «Укриття» в екологічно безпечну систему, подальшу соціальну, медичну і психологічну реабілітацію постраждалого населення тощо. А також – означити, що буде з Чорнобилем після виконання Україною міжнародних зобов’язань, термін яких спливає у 2016-2017 рр., зазначив під час виступу Микола Томенко.

«Ми добудували об’єкт «Укриття» із сторічною гарантією, ключові економічні і енергетичні об’єкти на ЧАЕС, а тому постає питання: як ми далі живемо і які проекти реалізуємо, і реалізуємо їх самі чи з міжнародними донорами? Тому ідея нашого Комітету полягає в тому, щоб, порадившись із фахівцями, науковцями та експертами, вибудувати чітку стратегію управління і діяльності чорнобильської зони після 30-річчя роковин катастрофи на ЧАЕС», – зазначив Голова Комітету.

«Ми повинні «перезавантажити» стратегію України після 30-річчя Чорнобиля бодай на найближчі 10-20 років», – підсумував М. Томенко.