Черкаські чиновники радять селянам рубати дрова, бо субсидії не гріють

21 Грудня 2015 08:00

ал_тернативне_паливо-300x225Протягом 2015 року 3 млн домогосподарств України мають отримати субсидії. Про це ще у квітні повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.  Для таких виплат уряд передбачив у державному бюджеті до кінця поточного року 24,5 мільярда гривень.

Наприкінці червня уже двом мільйонам українських сімей були призначені субсидії. Прем’єр-міністр тоді розповів про нові рішення щодо спрощення заповнення декларацій. Міністр соціальної політики Павло Розенко у програмі “Погляд” на “5 каналі” розповідав про те, що на сьогодні вже понад 5 млн українських родин отримують субсидії; зараз на казначейському рахунку близько 90 млрд грн.

Утім, в окремих регіонах ситуація не така райдужна та проста, як її малюють урядовці.

Мешканці села Степанки, наприклад, що у Черкаському районі, чекають на субсидії більше двох місяців. «Живемо у цій хаті, два пенсіонери, два інваліди. Я тільки з лікарні, неділю як прийшла, у мене другий інсульт був. Чоловік з інсультом у червні пролежав. Геть мову йому було одібрало. Ми живем тільки на одну пенсію», – розповідає Тетяна Бровар зі Степанок.

Жінка каже, що цього року вперше звернулися по субсидії. Злякалися, що «не потягнуть» нових тарифів.

Згадує – до цього намагалися економити, опалюючи житло дровами.

Цієї зими газового котла узагалі не вмикали. Бо не впевнені, що субсидії їм таки дадуть.

«Може, получиться так, що я і чоловікову пенсію оддам за той газ. Якщо не вмрем з голоду, то замерзнем від холоду», – бідкається жінка. Щоб хоч якось зігрітися, вмикає електронагрівач. Але ж і електроенергію економити треба – сьогодні це теж не дешеве для пенсіонерів задоволення.

Без субсидій нині – пів Степанок. Спочатку селяни зверталися за поясненнями до місцевих чиновників.

«Спеціаліст по субсидіях від сільради прийняла майже 500 справ, а повернулися обраховані з Черкас лише 85. До всього, не обраховані у повному обсязі ті люди, які подавали на субсидії за минулий опалювальний період. Як нам кажуть, не встигають там, у районі, обраховувати. Все, що від нас залежить,ми намагаємося зробити, щоб людина якнайскоріше отримала. Усі необхідні довідки ми надаємо», – повідомила Тетяна Осадча, секретар Степанківської сільради.

Люди готові до крайнощів. Кажуть, якщо субсидій не отримають, поїдуть у Черкаси до районних чиновників і поселяться у їхніх теплих та затишних кабінетах.

Чоловік Людмили Ключки зі Степанок зараз у зоні АТО. Жінка-інвалід залишилася самотньою. З усіх прибутків – мізерна пенсія.

«Получила я 490 грн. за свєт і 1283 грн. за газ. Це получається, що в мене пенсії не вистачить щоб заплатить. І ще попередження прислали, щоб я заплатила срочно», – бідкається жінка.

Селяни згодом телефонували на урядову лінію. «Вони мені кажуть «завтра, післязавтра» і ніяких зрушень», – згадує Тетяна Бровар.

Жінка змушена була звернутися до місцевих ЗМІ.

16 грудня, як тільки журналісти почали збирати інформацію про причини затримки субсидій, про пенсіонерку, яка понад два місяці чекає обрахунку виплат, згадали чиновники. З невизначеного номера увечері їй з Черкас подзвонив чоловік, який, за словами жінки, назвався як начальник управління праці та соціального захисту населення Черкаської РДА Сергій Васильович Чубань.

«Давай же ж це розказувать, що для мене все готове, будь ласка не піднімай оцю бучу і все на світі, шо я оце людей підняла, бо він переживає за роботу. Кажу ж йому, що у нас холодно, нічим топить, нема кому і дров нарубать, а він каже, щоб когось із сусідів попросить, шоб вони нам нарубали. Але шо ж їх просить, як осьо по вулиці у кожного така біда. Кожен сам у себе рубає», – каже пані Тетяна.

Наступного ж вечора жінка повідомила, що їй потелефонував сільський голова Степанок і повідомив, що з Черкас просили передати, що 18 грудня вона таки отримає обраховану субсидію.

А тим часом черкаський чиновник Сергій Чубань категорично заперечив факт будь-якого спілкування з пенсіонеркою зі Степанок. Натомість, щодо затримки обрахунків пояснив, що субсидія Тетяні Бровар була нарахована ще шостого грудня. Тобто, майже через місяць після її фактичного надходження на опрацювання в управління. І ось-ось відповідні документи передадуть до села. Те, що порушено встановлений законом термін у 10 днів, чиновник пояснює просто – справа була на перевірці. Що саме так довго перевіряли – не каже. Втім, зізнається, що ніяких проблемних моментів там так і не виявили.

Що ж до решти випадків затримки обрахунків, в управлінні називають банальну причину – не вистачає рук і грошей. У профільному відомстві – постійні ротації через великий обсяг роботи і невиправдано, як там вважають,  малу зарплату. Нових працівників потрібно кілька місяців учити обраховувати субсидії. «Управління загружене зараз люди здали 14 тисяч субсидій, це у 3,5 разів більше, ніж минулі роки», – стверджує пан Чубань.

Якщо раніше субсидії мешканцям району нараховували 13 працівників, то сьогодні з утричі більшим обсягом роботи працює лише вісім. За словами чиновника, по Степанках обраховано вже 270 справ.

Щодо субсидії дружині учасника АТО Людмилі Ключці, документи ось-ось будуть готові, переконують у профільному управлінні. Справа комісійна, тому після кількаденного розгляду питання буде вирішено.

«На комісії більше 900 справ. Кожну справу треба підготовить, розглянуть, надати запити. Люди ж зараз не надають документів, ми самі подаємо їх і на податкову і якщо треба на центр зайнятості», – каже Галина Литвин, головний спеціаліст управління праці та соціального захисту населення Черкаської райдержадміністрації.

Ще напередодні зустрічі у телефонній розмові начальник управління праці та соцзахисту населення Черкаської РДА Сергій Чубань повідомив, що першопричиною усіх затримок є перепади напруги в електромережі. Через що, нібито, кілька разів «злітали» бази даних претендентів на субсидії. Щоб уникнути цього у роботі з такими важливими та об’ємними даними, як зазнають фахівці, створюють резервні копії. Про них в управлінні, схоже, не знали.

Також чиновники попросили селян більше не телефонувати на гарячу урядову лінію, бо це шкодить їхній роботі.

«В цей момент, коли людина обраховує субсидію, їй потрібно буде відволікаться і відповідать на звернення, яке надійде на гарячу лінію. Ми зробимо усе, щоб нарахувати усім, хто подав. Люди працюють до 12 години ночі, у суботи та неділі», – зазначив пан Чубань.

Принагідно в управлінні зазначили, що якби претенденти на субсидію самі надавали необхідні довідки, це значно би полегшило роботу чиновників. Мовляв, один із районів області так по-старому і працює, тож проблем немає.

Принагідно районний чиновник пригадав випадок майже місячної давнини, який стався у Лисянському районі, що на Черкащині.

Пенсіонерка, яка сумлінно платила за послуги тепло- та енергопостачання покінчила з життям, отримавши платіжку за газ з нібито чотиризначною сумою.

Чиновники різних рівнів тоді спростовували причетність тарифної політики до загибелі жінки.  Мовляв, то була не сума до сплати, а відмінусовані гроші внаслідок субсидії, які газова компанія винна була пенсіонерці.

Сергій Чубань зазначив, що відтоді люди почали отримувати платіжки, у яких буде важко заплутатися.

На що надихне чиновників випадок із степанківськими селянами – покаже час. А поки що селян гріє порада районного начальства – процес рубання  дров дає подвійний теплоефект: спочатку надворі, поки махаєш сокирою, а потім у хаті, коли розтопиш грубку.   Біда лише в тому, що на Черкащині більше степу, ніж лісів,  і дрова тут також недешеві…

 

Джерело: nikorupciji.org