Курники хочуть будувати неподалік гетьманської столиці

25 Грудня 2015 14:38

1918901_880179128717166_497697546573145824_nДепутат Черкаської обласної ради Юрій Ботнар вимагає від влади області вжити заходів, аби припинити незаконне будівництво птахофабрик у Чигиринському, Канівському та Черкаському районах. Відповідне звернення Ботнар зачитав сьогодні на сесії облради. Пояснив – до нього звертаються представники громадцих районів із приводу намірів будівництва на територіях цих громад промислових пташників без обговорення з людьми й без зауваги на наявні екологічні та соціальні ризики.

“Екологічні та соціальні наслідки щільного розташування птахофабрик у заселених районах області не враховуються. До прикладу, забудовник передбачає розташування птахоферми неподалік від свердловин, які забезпечують водопостачання всього міста Чигирин. Водночас стічні води промислових птахофабрик насичені мінеральними і органічними речовинами, дезінфектантами, інсектицидами, лікарськими препаратами, нітратами тощо. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я послід і стічні води птахівничих підприємств можуть бути реальними чинниками передачі понад 100 збудників інфекційних та інвазійних хвороб”, – йдеться у зверненні депутата.

Турбує той факт, що переважна більшість запланованих птахофабрик перебувають у безпосередній близькості до туристичних об’єктів, історичних пам’яток та сакральних місць на Канівщині, Чигиринщина та у Черкаському районі – Чернеча гора, краєвиди лівого берега Дніпра у Каневі, Іллінська церква, Суботів, Замкова гора, Холодний Яр, 1100-літній дуб Максима Залізняка, резиденція Богдана Хмельницького на Чигиринщині, пам’ятки релігійної архітектури та Шевченкові місця у Мошнах в Черкаському районі.

Нагадаємо, народний спротив проти будівництва ДП “Перемога-Нова” 144 курників розгорівся навесні в Черкаському районі. Люди зверталися до влади, депутатів і перекривали трасу.