Черкаські “топонімісти” погарячкували. М’яко кажучи, – журналіст

15 Січня 2016 19:16
12417952_1008978725830314_8998745875610603154_n

Георгій Сєдов

Відомий черкаський журналіст, нині радник голова Черкаської ОДА Андрій Кравець у своєму фейсбуку висловив своє обурення перейменуванням однієї з вулиць міста – вулиці Сєдова.

Нагадаємо, на засіданні сесії 14 січня депутати підтримали перейменування шістьох вулиць у Черкасах. Це назвали “поверненням історичних назв”.

У своєму фейсбуку Кравець підкреслив, що Георгій Сєдов – українець і нащадок козацького роду із Золотоніського повіту нинішньої Черкащини. Він загинув під час експедиції на Північний полюс за три роки до більшовицького перевороту:

“І тепер у Черкасах, де досі повно реальних комуністично-зросійщених, “відфонарних” назв, які не мають абсолютно ніякого відношення до нашого краю, вибрали в числі перших для перейменування саме вулицю Сєдова!
До відома міськвиконкомівських “знавців”: батько Георгія Сєдова, видатного гідрографа, дослідника Карського і Каспійського морів та земель у Північному Льодовитому океані, Яків Сєдов – родом з Мойсинської волості Золотоніського повіту (сучасна Черкащина). Разом з іншими переселенцями із Золотоніщини переїхав на Криву Косу сучасної Донеччини. Вже тут, знов-таки в Україні, у Якова й народився син, якому судилося стати знаменитим полярником. Прізвище батько мав українське – Сідий, яке потім переінакшив на російський манер. Заодно даю інформацію для скептиків – слово «сідий» довго вживалося в українській мові паралельно зі словом «сивий» і значення мало те ж саме. І про козацьке прізвище Сідий, і про те, що його батько – із Золотоніщини, писав у своїй автобіографії сам Георгій Сєдов!
До речі, хто пам’ятає чудову книгу Каверіна “Два капітани» і знятий по ній однойменний фільм – капітан-полярник Татаринов багато в чому був «списаний» з Георгія Сєдова (хоча й не тільки з нього).
А вулиця… Коли кажуть, що їй «повернули історичну назву Пречистенської» – не договорюють, що вона називалася спочатку Вередовською, потім Лисаківською і лише тоді – Новопречистенською. А після того була ще й просто Пречистенською, вулицею Блактиного, вулицею Карпенка-Карого, вулицею Папаніна… Назву Новопречистенської носила всього 23 роки, Пречистенської – ще 10 років. А назву Сєдова – всього без одного року – 60 років!!! Для черкащан це ще й не просто вулиця, а назва одного з найвідоміших базарчиків і мікрорайону навколо нього. До речі, цей базарчик – біля будинку, де жив поет Василя Симоненка – і він теж знав вулицю саме як Сєдова – бо цю назву вона отримала 1957 року, того ж самого року, коли Василь Симоненко став черкаським журналістом…
Одним словом – вважаю, що наші черкаські «топонімісти» погарячкували. Сказав дуже м’яко…
Викладу портрет Георгія Сєдова і два фото, на яких він з улюбленим собакою Фрамом. Кажуть, коли у лютому 1914 року Сєдов загинув під час походу на Північний полюс, Фрам відмовився йти з експедицією далі і залишився біля могили полярника… Тварини вміють пам’ятати те добре, що зроблене людиною. А от люди – далеко не завжди”…