Початок лютого обіцяє бути аномально теплим

2 Лютого 2016 08:30
vk.com

vk.com

Перша декада лютого на Черкащині прогнозується аномально теплою. Температура повітря буде перевищувати кліматичну норму на 8-12º. Режим погоди однорідний – вночі до 5º морозу, вдень до 5º тепла, повідомив начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань.

У середу 3 лютого вдень тепло посилиться до 6-9º. При цьому часом очікуються невеликі опади: мокрий сніг та дощ у супроводі поривчастого вітру. Така аномально тепла погода пов’язана з інтенсивними циклонами, що переміщуються із Атлантики на схід по більш північних широтах.

Загалом відлига на Черкащині триває з 28 січня. Середньодобові температури були -1-3°, що на 5-9° вище кліматичної норми на цей час. Температура повітря вдень підвищувалася до +4-7°, вночі спостерігалися слабкі морози від -2 до -6°. Надходження теплого повітря супроводжувалося невеликим дощем та місцями посиленим вітром до 16 м/с.

Висота снігу з початку сніготанення зменшилася на 10-15 см, а дахи будинків та споруд майже очистилися від снігу. Однак, в деяких населених пунктах області і на вулицях Черкас рух пішоходів та транспорту ускладнився через талі води та шари льоду на земній поверхні. Крім того, тепла погода зумовила руйнування льодоставу: на річках і водосховищі з’явилися ополонки. Товщина льоду зменшилась на 1-3 см, а ступінь покриття льодом становить на річках 10-90, на водосховищі 90-100%. Тож варто бути обережними на водоймах.