Третій американський чи перший український уряд?

3 Лютого 2016 13:09
slovoidilo.ua

slovoidilo.ua

Дискусії про те, яким повинен бути наступний уряд і хто його очолить, здебільшого, на жаль, ведуться за формою, а не за змістом. Навіть після того, як з Яценюка вдалося з боєм “вибити” річний звіт уряду у парламенті, все одно залишається відсутнім серйозний системний аналіз того, на що перетворили Україну з соціально-економічної та гуманітарної точки зору, пише у своєму блозі на сайті “Обозреватель” народний депутат Микола Томенко.

“У звіті Яценюка (якщо ви прочитаєте 161 сторінку його звіту) ви не знайдете параметрів та оцінок виконання ключового завдання, яке брали на себе і Президент, і коаліція, і уряд. Маю на увазі покращення якості життя людини. Зокрема, з точки зору соціально-економічних параметрів: чи збільшились тривалість життя, рівень доходів українців, чи покращився рівень послуг охорони здоров’я тощо.

Для суспільства відповідь очевидна. Напевне, саме тому у звіті Яценюка відповідей на ці запитання немає, – зауважує Томенко.

– Звіт Яценюка відповідає загальній риториці уряду: там багато про Росію, загрози національній безпеці, боротьбу з корупцією, але там зовсім немає ЛЮДИНИ. На фоні такої “змістовної” дискусії дала про себе знати ще одна формальна ознака формування наступного уряду. Йдеться про фантастичну залежність України від зовнішніх факторів.

Якщо раніше Янукович перед прийняттям кожного рішення телефонував Путіну, а при прийнятті менш важливих рішень консультувався з послом Росії, то сьогодні ситуація подібна, тільки змінений вектор.

Так, для того, щоб сформувати уряд в Україні, необхідно запитати, яка з цього приводу позиція США чи наших західних партнерів”.

Томенко вважає, м’яко кажучи, недипломатичною позицію, для прикладу, США, які чітко сформулювали вимогу про те, що для американців буде найкращим той уряд, який очолить прем’єр-міністр Яценюк. “Цікаво, що нікого не здивувала позиція, що не українське суспільство і навіть не український парламент визначають, хто очолюватиме наступний, третій після подій на Майдані уряд, а натомість це роблять за них західні політики та дипломати”, – зауважує політик.

“Отож, стає все більш очевидним, що у Верховній Раді нас очікує формальний звіт Яценюка, а далі ситуація вже визначена, – резюмує Томенко. – Тому на Україну чекає, на мою думку, недобра звістка – так званий третій американський уряд Яценюка після подій на Майдані. А справжнього, першого українського уряду, очевидно, доведеться чекати ще довго…”.