На Черкащині щороку онкохворих більшає на 1%

4 Лютого 2016 18:52
kr-gazeta.ru

kr-gazeta.ru

Сьогодні, 4 лютого у світі – День боротьби з раком. Онкопатології серед жителів Черкащини складають 39 випадків на 10 тис. населення. Темп зростання захворюваності – 5,7% за 5 років, а це приблизно 1% на рік.

Ці показники є загальноукраїнськими, повідомоляють у обласному онкодиспансері.

У самому обласному центрі захворюваність значно вища й становить 45 випадків на 10 тис. населення, темп зростання – 12,8% за 5 років, тобто 2,5% на рік. Із загальної кількості вперше виявлених онкохворих мешканці м.Черкаси становлять 1287 осіб серед дорослих та 9 осіб серед дітей. Такі показники є тривожними й варті посиленої уваги медичної спільноти та громади, вважають онкологи краю.

Торік у області на рак захворіли 4 857 жителів, у тому числі 35 випадків – серед дітей віком до 17-ти років.

У чоловіків найпоширенішими є онкологічні ураження товстої кишки, передміхурової залози та шлунку, легень та бронхів. Порівняно з попереднім роком відзначається збільшення випадків онкоураження простати в 2015-му році.

У жінок найпоширенішими є онкологічні ураження молочних залоз та статевих органів, а також шкіри та товстої кишки. Крім того, торік збільшилася захворюваність на рак щитоподібної залози.

Серед дітей найчастіше лікарі мають справу з ураженнями лімфатичних та кровотворних систем та лейкози.

Фахівці Черкаського обласного онкологічного диспансеру закликають черкащан більш уважно ставитися до свого здоров’я, не нехтувати профілактичними оглядами, особливо жінкамм. Для чоловіків важливий огляд хірурга та уролога, виконання пальцевого огляду прямої кишки, фіброгастроскопіЇ.

Обов’язковими для всіх категорій населення мають стати регулярні рентгенологічні обстеження легень, огляд стоматолога, загальний аналіз крові з формулою, підрахунком тромбоцитів, визначенням ШОЕ. За потреби – консультація онколога.