У Черкасах посадовці міської ради і ТОВ привласнили майже мільйон бюджетних гривень

8 Лютого 2016 11:54

PM668image001Працівниками Управління захисту економіки (УЗЕ) Національної поліції в Черкаській області викрито злочинну діяльність посадовців Черкаської міської ради та ряду товариств. Через внесення фіктивних відомостей до офіційних документів чиновники заволоділи коштами місцевого бюджету.

 За даним фактом слідчим відділом відкрито кримінальне провадження за ч. 4 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч.1 ст. 366 (Службове підроблення) Кримінального кодексу України.

Працівники УЗЕ встановили схему привласнення посадовцями бюджетних коштів.Так, службові особи одного з департаментів міської ради підписали фіктивні акти виконаних робіт по капітальному ремонту зливової каналізації та поточного ремонту асфальтного покриття у м. Черкаси. Пізніше ці кошти конвертували в готівку через фіктивні товариства.

Також правоохоронці з’ясували, що суб’єкти підприємницької діяльності, начебто залучені до виконання робіт, відповідно до податкової звітності взагалі не відносяться до будівельної сфери, не мають матеріально-технічної бази та найманих працівників відповідної кваліфікації.

Крім того, встановлено, що кошти, які були отримані товариствами від міськради за виконання робіт, вони перераховували на рахунки фіктивних підприємств. Гроші було переведено в готівку.

Під час проведення санкціонованих обшуків в міській раді та за юридичними адресами інших суб’єктів господарської діяльності, причетних до злочинної схеми, працівники Управління захисту економіки вилучили первинну бухгалтерську документацію, фіктивні акти виконаних робіт, договори підряду, чекові книжки для отримання готівки, печатки підприємств з ознаками фіктивності тощо.

Вилучені речі долучено до кримінального провадження як речові докази.

На даний час вирішується питання про призначення будівельно-технічної експертизи по виконанню капітальних та поточних ремонтів мережі зливової каналізації у м. Черкаси. Крім того, тривають інші слідчі дії, направлені на встановлення кола осіб, причетних до злочинної діяльності з розкрадання бюджетних коштів та їх легалізації через «конвертаційні центри».