Нинішній тиждень обіцяє бути помірно теплим та дощовим

22 Лютого 2016 17:00
12745749_966117920141834_3497669747599553525_n

фото Ольги Галушко

Закінчилася друга декада лютого. Більшість днів декади погоду визначали теплі повітряні маси атлантичного походження. Температурний фон був 0-8º тепла, що відповідає березнево-квітневому і перевищував кліматичну норму на 5-12°. Вдень максимуми температури повітря досягали 9-14° тепла. За весь період метеорологічних спостережень, така температура в середині лютого на більшості площ входить в четвірку-шестірку найбільш високих, у крайніх західних районах області (Жашків, Умань) зрівнялась із найвищою, що відмічалась шістдесят років тому – у 1957 р, повідомив начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

Враховуючи те, що у цьому році весняні процеси на більшій частині області розпочались дуже рано – 28 січня, що на 1,5 місяці раніше кліматичних строків – вже на середину лютого скрізь зійшов сніговий покрив та практично одночасно відтав грунт. Але через те, що на більшості площ середні температури повітря були нижчими біологічної межі зимуючих рослин (+5°), а грунт був холодний, тому відновлення процесів життєдіяльності на посівах не спостерігалося.
На вихідних, антициклон зі сходу повернув зиму – середня добова температура повітря була від’ємною, нічні морози сягали 3-7º, а у ранкові години відновилося промерзання грунту.

За прогнозом, завтра погоду Черкащини формуватиме поле зниженого тиску. Істотні опади не очікуються, температура повітря вночі 1-6º, вдень 7-12º тепла.
Надалі, до кінця тижня погоду продовжать формувати атлантичні циклони та теплі повітряні маси із Західної Європи. Очікується відносне тепло: температура повітря вночі близько 0º, вдень 2-7º тепла. Періодичні опади переважно у вигляді невеликого та помірного дощу і мокрого снігу прогнозуються щодня.
За таких погодних умов, на посівах зимуючих культур розпочнуться повільні вегетаційні процеси, але через дощову погоду підсихання верхнього шару грунту відбуватиметься уповільнено.