Як захистити ліс від браконьєрства та уряду Яценюка?

22 Лютого 2016 16:30
porady.pp.ua

porady.pp.ua

Уже другий рік поспіль іде дискусія стосовного ситуації, що склалася навколо тотальної вирубки лісу в різних регіонах країни. Через існування такої проблеми наша група депутатів-авторів переконала парламент, а згодом і Президента схвалити та підписати законопроект №1362 “Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів”, яким накладено мораторій на вивіз лісу-кругляка з України.

Водночас, враховуючи наші міжнародні зобов’язання, логіка введення такого мораторію була ухвалена наступна: з 1 листопада 2015 року вже діє заборона на вивіз лісу так званих твердих порід (зокрема, дуба, граба, тощо), а з 1 січня 2017 року буде введена заборона на вивіз решти видів лісу, зокрема, того, що найактивніше вивозиться, наприклад, сосни, пише у своєму блозі народний депутат Микола Томенко.

“Натомість, на публічному рівні Уряд продовжує займати позицію, що даний закон ніхто виконувати не збирається, оскільки він є “неправильним”. Більше того, в останньому зверненні до парламенту за підписом прес-служби Кабінету Міністрів було вказано на необхідність скасування цього закону”, – зауважує Томенко.

На його думку, така позиція Уряду всіляко стимулює невиконання вже діючого закону різноманітними установами і зростання у великих масштабах як законної, так і незаконної вирубки лісу.

“З огляду на це, я як голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи бачу, як мінімум, 5 важливих речей, які необхідно зробити у цьому питанні.

1. Потрібно поставити крапку у питаннях виконання чи невиконання Закону. Уряд, митниця податкова, міліція – всі зобов’язані виконувати Закон, який ухвалено, і зупинити дискусію про те, що він колись буде скасований.

2. Агентство лісових ресурсів повинно забезпечувати зрозумілу й прозору, доступну для кожного громадянина процедуру видачі квот на вирубку лісу. Також важливою є можливість перевірки, чи саме там і саме той ліс був вирубаний, згідно з контрактами.

3. Необхідно ліквідувати відомчі лісгоспи, такі, зокрема, як лісгоспи Міністерства оборони, які нікому не підпорядковуються і, наче в “останній день”, вирубують ліс.

4. Відновити  фінансування державної програми “Ведення лісового і мисливського господарства, охорона і захист лісів в лісовому фонді”, яка була зупинена Урядом в 2016 році. Такий підхід Кабміну поставив на межу знищення лісозахисні заходи, зокрема на півдні та сході України, де за допомогою зазначеної програми попереджали широкомасштабні пожежі.

5. Важливим також є наявність громадського контролю. Така форма нагляду дає можливість моніторити діяльність всієї системи лісового господарства по всій країні та слідкувати за дотриманням законодавства у цій сфері”, – зазначає Томенко.