24 лютого відзначали Лелечини — свято тотемного птаха українців

24 Лютого 2016 07:17
zakarpattya.net.ua

zakarpattya.net.ua

За церковним календарем 24 лютого вшановують мученика Власія, благовірного князя Всеволода, преподобного Дмитрія, правовірну Феодору та великомученика Феодора Тирона.

24 лютого у народі відзначали Лелечини — свято тотемного птаха українців.

За повір’ями, саме з цього дня птахи починають повертатися з вирію. Відсьогодні ще починаються пташині свята. У давніх слов’ян птахи вважалися священними, бо приносили на крилах весну.

Зустріч богині Весни також супроводжувалася обрядами закликання птахів. Крім того, святкові лелечини, сорочини, ластівки та солов’їний Великдень мали прикликати пташок із Вирію, тобто країни, де живуть душі предків. Тому ці обряди, як правило, супроводжувалися випіканням печива, яке дарували всім дітям. Так, належало роздати сорок бубликів або з’їсти сорок галушок, щоб задобрити предків у такий своєрідний спосіб.

За нашими повір’ями, саме тендітний лелека приносить до нас дітей. Колись лелека називався у нас так, як у німців ще й досі називається журавель – краном (der Kranich). Між іншим, саме з кореня «кран» деякі етнографи-дослідники, наприклад, Зореслов Ключко, прослідковують назву Україна, тобто країна кранів, або ж земля лелек. Дослідник навіть знайшов у батька історії Геродота у VІІІ книзі вживання самоназви пелазгів: “Афіняни тоді, коли країну, що тепер називається Еллада, залюднювали пелазги, були пелазгами і називалися кранаї”. Дослідник вважає, що з розвитком багатобожжя птах “кран” у нас поступово замінюється на “лелеку”, що походить від імені богині весняного відродження природи Лелі.

А ще 24 лютого вшановували Власа, (християнський замінник дохристиянського Велеса), покровителя свійських тварин. Вважалося, що цього дня він пильно наглядає за тваринами, а тому люди замовляли у церкві молитви, святили воду та скроплювали нею тварин.

До Власія були морози: різдвяні, водохресні, афанасієві, тимофіївські, миколині. Але власієві морози вважались самими крутими, і останніми. У народі говорили: “Проллє Власій олії на дорогу — зима, час забирати ноги”, тому що у цей день часто бували відлиги.

Іменинниками 24 лютого є:
Власій, Всеволод, Дмитро, Федора, Захар