Що роблять черкаські “мажоритарники” в соцмережах?

25 Лютого 2016 14:20
dobremisto.com

dobremisto.com

Соціальні мережі, зважаючи на свою популярність, є ефективним інструментом взаємодії народного депутата та виборця. Останній, переглядаючи сторінку свого обранця, наприклад, у Facebook, може отримувати інформацію про його роботу з “перших вуст”. Не менш важливою є можливість написати особисте повідомлення депутату, замість того, щоб стояти в чергах до нього на прийом. Але це стає можливим лише у випадку, коли народний депутат є активним користувачем соціальної мережі.

ОПОРА дослідила активність та присутність нардепів Черкаської області у соцмережах, зокрема у Facebook. А також звернулась через соціальну мережу до народних обранців з питанням  щодо їх ставлення до комунікації виборця і депутата у соціальних мережах.

Загалом, на повідомлення представників ОПОРИ у Facebook щодо ставлення нардепів до комунікації виборця і депутата у соціальних мережах протягом чотирьох днів з моменту надсилання не відповіли Володимир Зубик, Геннадій Бобов та Сергій Рудик.

Акаунт у FB мають усі черкаські мажоритарники, окрім Валентина Ничипоренка. Cвої сторінки активно ведуть Олег Петренко, Владислав Голуб, Сергій Рудик та Антон Яценко.

218a5a8a-6a82-4230-b403-5437ef6a71a9Депутат по 194 округу Олег Петренко на своїй сторінці часто перепощує новини про полк “Азов” (до обрання нардепом, у 2014 р. був рядовим батальйону спецпризначення МВС “Азов”), пости зі сторінки “Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму”, куди він входить, публікує свої думки щодо роботи в парламенті тощо.
Час від часу, нардепа блокують через поширення інформації, пов’язаної з діяльністю “Азову”. Нещодавно його забанили за нагадування про річницю Широкинської операції. У таких випадках, Олег Петренко користується своєю публічною сторінкою.
Facebook Олег Петренко використовує як майданчик для спілкування з виборцями. Вважає що політик не лише має поширювати там свої ідеї, звітувати, а й отримувати зворотній зв’язок.
“Намагаюся не лише читати і відповідати на всі звернення в соцмережах, а й реагувати на вказані проблеми. Зараз люди навіть більше звертаються у Facebook, аніж у громадську приймальню. Людям, особливо, молоді – так зручніше. Бо у приймальню ще потрібно йти, а так усе на місці”,  – відписав на питання ОПОРИ Олег Петренко.

Володимир Зубик (ВО 195), хоч і зареєстрований у Facebook, проте за весь час не зробив там жодного власного допису.

Особливою активністю не відзначається Геннадій Бобов (ВО 196). З дописів за цей рік – привітання зі святом Водохреща та Різдвом Христовим, в яких депутат наголошує на тому, що дітям спеціалізованих шкіл та дитячих будинків округу, за його ініціативи, були вручені подарунки.

d669d4a5-e287-46bf-9129-cd4a85e4207cАктивним користувачем FB є і депутат по 197 округу Владислав Голуб. За його словами, акаунтів у “ВКонтакті” та “Однокласниках” не має з принципових міркувань. Усі повідомлення, які стосуються депутатської активності Владислава Голуба, публікуються на його публічній сторінці. Це інформація про роботу в окрузі, позиція щодо тих чи інших голосувань, анонсування участі в телевізійних програмах тощо.
Депутат бере участь у обговоренні своїх постів. Позитивно ставиться до того, що йому можуть написати приватне повідомлення: “Кожне питання різне, тому єдиного сценарію не існує. Можу відповісти через Facebook, але якщо питання потребує більш ґрунтовної роботи, то вирішую все через приймальню. У FB пишуть переважно журналісти. У мене все-таки більше сільський округ”.

fa42b48f-3ee0-4580-9c89-1e89b887e6b4Нардеп по 198 округу Сергій Рудик систематично публікує дописи, зосереджуючи увагу на своїй депутській діяльності. Ознайомившись з його сторінкою, можна дізнатися у яких подіях бере участь депутат, яким ЗМІ дає інтерв’ю, що думає про резонансні голосування у парламенті. Окрім цього, нардеп звітує про роботу Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, членом якого він є,  публікує інформацію і особистого характеру тощо.  Загалом він активний дописувач у Facebook.

Антон Яценко (ВО 200) також використовує FB, як майданчик для оприлюднення своєї роботи, як у Верховній Раді, так і на окрузі. Загалом він добре ставиться до ідеї комунікації виборця і депутата в соціальних мережах.
“Кожного ранку перевіряю соціальні мережі, як “Отче наш”. Вважаю, що це абсолютно нормальна практика. Я розумію, що молодій людині так зручніше, а люди старшого віку мають мій телефон”, – розповідає Антон Яценко.

Окрім цього, Олег Петренко має акаунт в “Instagram”, хоча, за його словами, користується ним рідко, а зі сторінки у мережі “ВКонтакті” здебільшого читає новини про ЦК “Азов”. Владислав Голуб зареєстрований у Twitter, але не веде його. Антон Яценко є у “ВКонтакті” та “Однокласниках”, навіть має профіль у мережі “LinkedIn”. В YouTube має свій канал: “Пресс-центр Антона Яценко”. Сергій Рудик, окрім акаунта у соціальній мережі, має власний сайт та канал на YouTube, де здебільшого розміщує відеозвернення з критикою прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка. Сайт є і у нардепа Валентина Ничипоренка.