За лютий на Черкащині встановлено п’ять нових температурних рекордів

11 Березня 2016 14:00
Фото МандрівникЧеркаси

Фото МандрівникЧеркаси

Весна у цьому році прийшла на Черкащину дуже рано. Стійкий перехід середньодобової температури повітря через 0° у бік підвищення на більшій частині території області відбувся 28 січня, що на півтора місяця раніше середніх багаторічних строків (15.03). Розвиток весняних процесів відбувався дуже стрімко. У середині лютого на переважній частині території області сніговий покрив був відсутній, а ґрунту повністю відтанув. Цьому сприяли аномально високі температури повітря і опади переважно у вигляді дощу.

Аномальне тепло утримувалось практично впродовж всього лютого. Температурний фон протягом більшості діб перевищував кліматичну норму на 3-12° і в окремі дні відповідав середині квітня. Аномально теплими були всі три декади місяця, середні декадні температури повітря перевищували кліматичну норму, відповідно, на 5°, 7° та 7-8°. Середня за другу декаду температура повітря за даними більшості метеостанцій увійшла у четвірку-шістку найбільш високих за повоєнний період спостережень, а метеостанцій Жашків і Умань – зрівнялась із найвищою, що відмічалась у 1957 р. Середня температура повітря третьої декади місяця була п’ятою із найвищих.

Упродовж лютого було встановлено п’ять нових температурних рекордів. За даними метеостанцій області 16 і 23 лютого середні добові температури повітря були найвищими за повоєнний період спостережень. Також було встановлено рекорди максимальних за добу температур повітря 15, 16 і 23 лютого.

Естафету аномального тепла продовжує березень. Упродовж першої декади березня середня добова температура повітря перевищувала кліматичну норму на 2-12° і у найтепліші доби відповідала середині квітня. Середня за декаду температура повітря становила по області +5,6°, що вище кліматичної норми на 8°, і займає другу позицію серед найтепліших перших декад березня за повоєнний період спостережень після 1995 р., коли середня за декаду температура повітря становила +7,9°.

1, 2, 8 і 10 березня за температурним фоном видались на Черкащині найтеплішими за повоєнний період спостережень, а 9 березня середня добова температура повітря була другою серед найвищих. 1 березня за даними деяких метеостанцій також було перевищено попередні рекорди максимальної температури повітря за добу. Найвища температура була зафіксована у Черкасах +14,3°, що на 1,6° вище попереднього рекорду 1989 р.

За інформацією Черкаського гідрометеоцентру