Під Уманню виявлено найбільший у цьому році арсенал боєприпасів

1 Квітня 2016 14:46
ck.mns.gov.ua

ck.mns.gov.ua

140 одиниць боєприпасів знайдено вчора на Уманщині, інформують у ДСНС України в Черкаській області. Це найбільший арсенал, виявлений з початку року в області.

31 березня до Служби порятунку «101»  надійшло повідомлення про те, що попід лісовим масивом поруч із селом Городецьке, Уманського району, місцевий житель закладаючи садок викопав предмет, зовні схожий на мінометну міну.

Прибувши на місце події, піротехніки ДСНС ідентифікували знахідку як 82 міліметрову мінометну міну часів другої світової війни. Згодом, дослідивши прилеглу територію сапери Управління ДСНС додатково виявили два 122 міліметрових артилерійських снаряди та 17 мінометних мін,  калібром від 50 мм до 82 мм. Тривають роботи з дослідження небезпечної земельної ділянки.

На місці виявлення вибухонебезпечних предметів часів Другої світової війни виставлена охорона із складу працівників Національної поліції. Усі знайдені боєприпаси після завершення робіт будуть вивезені на спеціальний полігон для знешкодження.

Загалом з початку року на території області виявлено та знищено 71 боєприпас часів минулих війн.

Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області звертається до всіх громадян та наголошує, що в разі виявлення незнайомих предметів або схожих на вибухонебезпечні:

– припинити будь-які роботи в районі небезпечного місця;

– організувати охорону небезпечного місця;

– не допускати сторонніх осіб до небезпечного предмета, доки не прибули спеціалісти;

– ні в якому разі не пересувати, не нагрівати, не розбирати небезпечний предмет;

– не розпалювати багаття поблизу знахідки.

Пам’ятайте, що знешкоджувати вибухонебезпечні предмети мають тільки спеціально підготовлені фахівці піротехнічних груп, які пройшли фахову підготовку та мають навички роботи з «відлунням війни».