Ідея не лише безглузда, але й шкідлива та корупційна, – екс-мер Черкас про комплекс на березі Дніпра

19 Квітня 2016 19:55

549509-424x283Колишній міський голова Черкас Сергій Одарич вважає проект спортивно-оздоровчого комплексу на березі Дніпра безглуздим і шкідливим. Крім того, вбачає в ньому корупційну складову. Хтось просто хоче задешево отримати ласий шмат землі на березі Дніпра, впевнений Одарич.

Ініціатор та інвестор майбутнього будівництва, ідея якого другий день розкручується в місцевих ЗМІ, – футбольний клуб “Черкаський Дніпро”. Проект має розташуватися на 8 га прибережної зони біля Долини троянд (у бік мосту).

Детально свою точку зору на неоднозначне питання Одарич виклав у своєму фейсбуку.

“Абсолютно переконаний, що ця ідея не лише безглузда, але й шкідлива та корупційна, зазначив екс-очільник Черкас. –

Почну з того, що я повністю підтримую саму ідею Академії. Це те, що ми з партнерами створили в баскетболі і те, чим ми свого часу ділились з футболістами.

10 вікових груп. Набір з 8-10 років, через два роки відбір до вікової збірної і професійна підготовка. Завдяки цьому основний склад “Черкаських мавп” вже майже наполовину складається із наших вихованців.

1. Безглуздість проекту

Заняття футболом об”єктивно мають відбуватися на відкритому футбольному полі.

На березі Дніпра, де ширина водосховища перевищує 10 км, об”єктивно часто гуляють сильні вітри. Які не лише заважають тренувальному процесу, але й роблять його неможливим із середини осені і до середини весни. Тобто, займатися можна лише півроку, в якому як мінімум один місяць (зазвичай – червень) припадає на відпустку спортсменів і тренерів.

Розташування бази в затишнішому місці може збільшити період активного використання на 2 місяці.

Ну, а облаштовувати яхт-клуб на наймілководнішій ділянці берега – повна нісенітниця.

2. Шкідливість проекту

Берегова смуга – головна родзинка міста Черкаси. Нам нема чим конкурувати з більшістю інших міст, окрім виходу до найбільшого в Україні прісного моря.

Тому кожен метр берега має бути відкритим і доступним як для черкасців, так і для наших гостей. І використовуватись для максимально великої кількості людей.

Реалізація проекту Академії відніме у людей 8 га берега в самісінькому центрі міста. Цією територією користуватимуться 200-300 осіб.

Чому?

По-перше, футбольні поля будуть зайняті вихованцями Академії. 5 полів. Нехай лише 10 “збірних” вікових команд. Тренування після школи – з 16 до 18 і з 18 до 20. А в старших класах необхідно ще робити і ранкові тренування.
А ще потрібно доглядати газон, відновлювати його після навантажень…

По-друге, навіть якби поля були відкриті для всіх бажаючих, ними б все-одно не користувалися. Більшість “любителів” фізично не витримають бігати на повне поле і не зберуть 22 друга для гри. Сам у юності кожні вихідні грав у футбол – традиційно грали 5 на 5, рідко збиралися для 6 на 6.
Тому для любителів треба облаштовувати такі майданчики, як ми зробили біля Спорт-Лайфу – невеликі, і штучним покриттям і освітленням.

Ну, і мені важко уявити, скільки черкасців користуватимуться яхт-клубом…

І ще один аспект шкідливості, про який мовчать автори автори проекту.

Академія – не лише поля. Треба побудувати величезну кількість допоміжних приміщень – тренажерні зали, роздягальні, душові, тренерські, сауни, масажні кабінети, навчальні класи, медчастину. Купу господарських приміщень і гаражів для обладнання і техніки, що доглядатиме за полями.
Яхт-клуб неможливий без будівництва АЗС для заправки яхт і катерів.
З точки зору містян – чи хочемо ми мати саме це “господарство” у самісінькому центрі відпочинкової зони?

3. Корупційність проекту.

Я абсолютно переконаний, що ніхто не збирається будувати Академію. Просто хоче задешево отримати ласий шмат землі.

Академія, ймовірно, використовується для отримання землі без конкурсів чи аукціонів. І для того, щоб отримати пільги по сплаті орендної плати.


Я два роки протистояв спробам забудувати цю ділянку багатоповерхівками. За що ледь не отримав імпічмент в 2009 році.

Я сім років судився, доки не скасував незаконне рішення міськради 2005 року про передачу цієї землі в оренду і не повернув землю місту.

Буде прикро, якщо черкасці дозволять новій владі так бездарно забудувати родзинку міста”.