Обласна влада розповіла, як турбується про чорнобильців

21 Квітня 2016 13:18
ck-oda.gov.ua

ck-oda.gov.ua

Про систему соціальних гарантій постраждалих на ЧАЕС міркували спільно з владцями Черкаської області представники громадських організацій чорнобильців.

– Нині між громадськими організаціями та обласною владою існує активний діалог, – сказав перший заступник голови ОДА Віталій Коваль. – Завдяки цій співпраці маємо спільно напрацьовані ініціативи, які спрямовуємо на рівень центральних органів.

 

Нині в області проживає понад 114 тисяч осіб, які мають статус постраждалих. Це майже 10% жителів області, з яких більше 7 тисяч – інваліди. На фінансову підтримку чорнобильців цьогоріч передбачено 63 млн грн. Майже 13 тисяч осіб отримують компенсацію за пільгове забезпечення продуктами харчування постраждалих громадян. Більше 8 млн грн цього року з обласного бюджету спрямовано на безкоштовне забезпечення чорнобильців ліками, що на півмільйона більше, ніж торік. Для закупівлі ж послуг санаторно-курортного лікування з Державного бюджету виділено 5,7 млн грн. (100% від потреби). На сьогодні, структурними підрозділами з питань соціального захисту населення райдержадміністрацій, міських рад вже укладені угоди на закупівлю 171 путівки на понад 823 тис. грн.

– Для лікування та обстеження чорнобильців за програмою «Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» у минулому році з Державного бюджету виділено 1,4 млн грн, – зазначив директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Руслан Чикало, – з них, пропорційно, відповідно до потреби, обласній лікарні виділено майже 200 тис. грн, обласному онкологічному диспансеру – 1,2 млн грн.

Під час круглого столу озвучили й питання забезпечення транспортом та житлом. Так, на обліку для одержання авто перебуває 439 чорнобильців – інвалідів. Обласна влада неодноразово зверталася до Міністерства соціальної політики, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради щодо необхідності подальшого фінансування програми із забезпечення інвалідів, зокрема й інвалідів-чорнобильців, автотранспортом. На сьогодні виділено 16 автомобілів.

Водночас у загальнообласних реєстрах постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи осіб, які мають право на поліпшення житлових умов, 510 осіб. Протягом минулого та цього року житло придбали у Ватутіному, Каневі, Жашківському районі, на Шполянщині.